Vintersådd

 

 

 

 

 

Rasmus och jag inledde det nya året med ett odlingsexperiment.

I höstas läste jag en artikel om naturlig stratifiering. Det vill säga att istället för att utsätta frön för en köldperiod i kylskåpet innan försådd så fick de helt enkelt sova ett par månader ute i vinterkylan.

Vi började med att plocka fram alla fröpåsar som det stod höstsådd på. Sedan förberedde vi några plastlådor genom att borra hål i botten på dem. Locket på lådorna måste också ha hål. I botten av var och en av lådorna la vi en servett som ska förhindra att små hungriga insekter och annat larvigt ska komma in i lådan när det blir blidväder.

  När vi sått fröna i småkrukor och ställt ner dem i lådorna, förseglade vi locken med ett par tejpbitar. Sedan ställde vi ut dem i snön på en halvskuggig plats. Nu är det bara hålla tummarna att det spirar till våren.

Vintersådd fungerar så länge det är minusgrader och så länge inte vårvärme är att vänta på några veckor. Så än finns det tid att vinterså frön som inte behöver mer än ett par veckors kyla.

Tulpanträdfröna åkte däremot in i kylskåpet då de behöver hela tre månader vinterdvala.

Vi sådde: Vild basilika, Fattigmans ginseng, Kinesisk vedel, Mormonté, Ramslök, Stäpplök, Piplök, Gräslök. Salladslök, Strandkål, Alruna, Belladonna, Besksöta, Bolmört, Dårört, Stor häxört, Bocktörne, Judas Silverpenningar, Vit och svart Mullbär, Citrontemynta, Pepparmynta, Ringblomma, Judekörs, Sallatscikoria, Rosensallat, Kornvallmo, Fjädervallmo, Amerikanskt älggräs

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet