I Trumpland är sanningen obekväm

Det vi bävade för skedde tillslut. Donald Trump har svurit presidenteden och flyttat in i Vita Huset. Åtta år av intellektuellt styre i USA har nu bytts ut mot ett kabinett bestående av pensionerade militärer och miljardärer med ekonomiska egenintressen i bland annat oljeindustrin.

Redan de första två arbetsdagarna som president hann Trump-administrationen rasera decennier av klimatforskning; slopa alla investeringar i förnybar energi; återaktualisera planerna att dra oljepipelines genom Standing Rocks reservat; lägga ner statliga myndigheter som har med miljö, mänskliga rättigheter och kultur att göra samt utesluta all information på myndighetssidor som nämner klimatförändringar

Forskare och miljövänner har redan börjat mobilisera sitt motstånd. Ett exempel är USA:s Nationalparker som vid sidan om det officiella twitterkontot, som hårdgranskas av Trump-administrationen, skapat ett inofficiellt konto där information om miljö och klimat fortsätter att flöda.
  Likaså NASA har skapat ett inofficiellt konto för att låta vetenskapliga fakta komma folket till del utan att gå genom administrationens censurfilter.

Nu i skrivande stund har även EPA (Environmental Protection Agency) skapat ett alternativt Twitterkonto @altUSEPA. Och motståndet sprider sig till fler myndigheter och organisationer.

Vi hoppas att USA:s befolkning får nog av nepotism och ”alternativa fakta” så att Trumps period vid makten blir betydligt kortare än fyra år.  

Tyvärr lägger USA:s nya styre en skugga över 2017. Men vi får inte ge upp utan önskar alla som motsätter sig den nye presidentens miljö- och klimatpolitik, kraft och energi inför det nya året då ignoransen måste besegras.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet