Utfykt till Badön

Nu när det råder värmebölja i vårt land kan vi komma med ett riktigt kanontips om ni befinner er i Stockholmsområdet. På Kyrkogårdsön i Roslagens skärgård hittar man både äventyr och svalka. Och framför allt så rymmer den skärgårdens häftigaste museum, nämligen Siaröfortet.

Vaxholm2704

Pär hade länge pratat om att han ville besöka det gamla nedlagda fortet så vi styrde vår kosa mot Vaxholm för att hoppa på skärgårdsbåten Sjögull för vidare färd mot Roslagens övärld.

Sjogull2711

 

Skarv2990_c

Skarvkoloni

150823_3520

 

kobbe

Det var mitt under brinnande världskrig som man 1916 började spränga för fortet som skulle försvara Stockholm mot fienden från öst. Först tolv år senare var det stridsklart.

Väl dolt i skärgårdsidyllen bland tallar och kobbar ligger denna gigantiska betongbunker insprängd i berget. De fuktiga underjordiska gångarna dolde allt vad en försvarsstyrka kunde behöva som kök, mäss, stridsledning…

Fort2

 

entre

Dessvärre blev fortet redan under byggtiden omodernt. Försvarslinjen flyttades längre ut i skärgården och fortets ursprungliga verksamhet lades slutligen ned 1939. Fortets interiör har nu återställts och är sedan 2002 ett byggnadsminne och en del av vårt svenska kulturarv. Tack vare detta har vi möjlighet att besöka ett ruskigt spännande skärgårdsmuseum.

En av fortets värsta fiender var fukten. Kort efter att anläggningen var färdigbyggd klassades byggnaden som allt för hälsovådlig att sova i på grund av de enorma fuktproblemen. Men under en somrig värmebölja ger det råa bergrummet skön svalka för oss museibesökare.

För dig som vill se hur det ser ut inuti fortet har vi lagt upp bilder på Instagram. Välkommen ner i kulvertarna!

stairway

 

Vandrarhem

På ön finns ett trevligt vandrarhem inhyst i det gamla logementet. Det finns även möjlighet att övernatta i militärtält.

Vandrarhem_int2

Interiörbild från logementet

Begravningsplats

Begravningsplatsen

Kyrkogårdsön fick sitt namn av att det fanns en begravningsplats på ön där man under 1700-talet begravde människor som dött i pesten. Det finns en alternativ teori om att man under 1800-talet använde platsen som kolerakyrkogård.

Badstrand

Kyrkogårdsön har även det angenäma smeknamnet Badön på grund av dess förträffliga badmöjligheter.

http://www.blidosundsbolaget.se/siarofortet-fest-konferens/#/museum

http://www.stockholmslansmuseum.se/faktabanken/kulturmiljoer-i-kommunerna/visa/0117030038/

Dansföreställning på Siaröfortet 2016

Ja, vi hittade faktiskt en film som utspelar sig på ön också.

http://sfanytime.com/sv-SE-1773-Mysteriet-pa-Kyrkogardson.aspx

k

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Siaröfortet

laddar karta - vänligen vänta...

Siaröfortet 59.555412, 18.625074

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet