Hög tid att så chili

 

2467

För den som vill krydda sina energy bars med egenodlad chili i sommar är det hög tid att peta ner frön i jorden nu. Välj tidiga sorter som exempelvis Early Jalapeño, Hungarian Yellow Hot Wax eller Apache så kan du ha färdiga frukter redan i juli.

Chili och paprika är tacksamma att odla. Enligt min mening är de till och med lättare att lyckas med än tomater. Om sensommaren blir kylig ställer man dem bara i det soligaste fönstret hemma och odlar dem som krukväxter.

Den tredje fördelen med chili, förutom att de är goda och lättodlade, är att de dessutom är nyttiga. De sänker blodtrycket, lindrar smärta, ökar mättnadskänslan och det bästa av allt – förlänger livet.

Eftersom chili finns i mängder av olika styrkor, smaker, storlekar och utseenden så kan det vara lätt att man blir lite av en samlare med tiden. Vi började med ett par plantor Jalapeño för två år sedan. Förra sommaren blev det fem sorter till och nu har vi hela nitton sorter på gång. Var ska det här sluta?!

Vi kan rekommendera några bassorter som är fina att torka och som är lagom starka – Jalapeño och Cayennepeppar. Det är bra att även odla en mildare sort som kan skivas ner färsk i en sallad eller på utflyktssmörgåsen – Lombardo*. Den som istället vill ha en riktigt stark chili att krydda höstens grytor med kan exempelvis välja Habanero eller Golden Ghost.

Följande sorter satsade vi på i år (uppräknade från mild till superhet): Lombardo, Impala, Hungarian Yellow Wax Hot, Hungarian Hot Wax, Sweet Banana, Early Jalapeño, Cayennetta, De Cayenne, Apache F1, Bonzi, Vampire, Basket of Fire, Birds Eye, Habanero, Hot Lemon, Habanero Caribbean Red, Golden Ghost, Naga Jolokia, Trinidad Moruga Scorpion

Här hittar du chilifrön på nätet:
Impecta
Runåbergs Fröer
Wexthuset
Örtagårdens Plantsskola
Chilihuset
Jalapeno.nu

Svenska Chilepepparföreningens hemsida hittar man bland annat odlingsråd och recept samt en lista på chilisorter och dess scovillestyrka.

*Lombardo passar även utmärkt för inläggning.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet