19 – I väntan på…

Under 1970-talet var mitt hus i Vasastan omgivet av fastigheter som väntade på att antingen rivas eller renoveras. Många av de gamla 1800-talshusen var så förfallna att man var tvungen att bygga skydd för att förhindra att nedfallande tegelstenar och fasadputs träffade förbipasserande. Under åttiotalet renoverades några av kåkarna medan andra revs för att lämna plats åt bostadskomplex som kunde sluka upp till tre gamla sekelskiftesfastigheter. På så vis fick stadsdelen en helt ny karaktär. Under 1990-talet steg priserna på lägenheterna och mina hoods blev så kallade ”yuppiekvarter”.

Men de här bilderna visar fastigheter som lyckades behålla sitt förfall en bra bit in på 1990-talet. Strax efter att jag besökt området upptäckte dock den här kommunens stadsplanerare att platsen var på tok för oexploaterad. Sedan dess är området drabbat av en byggboom utan dess like. Var är bilderna tagna?

Ledråd: En av Stockholms grannkommuner

Förfall

0293F_10_w

0293F_11_w

 

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet