10 – Drömmen om bilsamhället

Motell

 

2506F24_w

Det här är ett av Sveriges första motell. Det invigdes 1954 och fick symbolisera drömmen om ett nytt Sverige där bilen skulle spela en central roll. Man satsade stort på flott inredning från Nordiska Kompaniet och i restaurangen erbjöds gästerna en meny inspirerad av landet i väst. Det sägs dessutom att denna restaurang var först med att servera bearnaisesås i Sverige.

Motellrummen

I slutet av 1980-talet tog drömmen om Sverige över motellet. Motellgästerna flyttade ut och flyktingarna flyttade in.

0807F08_w

 

Bordell

I slutet av 1990-talet krossades drömmen om Sverige. I alla fall för de östeuropeiska kvinnor som hölls inlåsta i längornas små rum, tvingade till prostitution av en internationell liga. Fallet anses vara Sveriges största prostitutionshärva.

krossad dröm

I huset som skymtar längst till höger bodde det fortfarande folk då vi besökte platsen.

 

0807F06_w

 

bilvrak

Det motell som på femtiotalet utformats så omsorgsfullt med sin modernistiska inredning och lyxiga vägrestaurang förvaltades illa under de sista decennierna. Och att vandaler gick lös på området var bara ett förspel inför grävskopornas slutgiltiga dom över Sveriges första motell efter amerikansk modell.

Men drömmen om bilsamhället var inte krossad. Det vittnar det eviga bruset från den åttafiliga motorleden framför det före detta motellet om.

Vandaliserad nutidshistoria

 

0807F01_w.jpg

Och nu till frågan – vad hette motellet?

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet