5 – Bland spillrorna

Med en vidsträckt utsikt mot stadens norra delar låg ett stort ljusgult trähus i en lummig trädgård. Huset pryddes av vackra lövsågerier. Bredvid stod ett litet lusthus i samma stil.

1300F_07_w

Då stockholmsutställningen avslutades flyttade man café Alphyddan till den lummiga trädgården i vilket  fru Anna Johansson drev en uteservering i ett halvt sekel.  Uteserveringen var mycket populär bland flanörerna i den stora centralt belägna parken.

Men så byggde man ett bullerplank mot Uppsalavägen och den vackra utsikten var ett minne blott. En epok gick i graven och trädgården hamnade i periferin. De gamla byggnaderna började förfalla.  De halvhjärtade försöken att renovera byggnaderna var inte tillräckliga.

Platsen ligger avsides och det kan vara svårt att se framför sig platsens glansdagar när man vandrar omkring i spillrorna. Uppsalavägens buller tar död på försöken att återuppliva den forna stämningen från tiden då doften av kaffe och hemtrevligt sorl från cafébesökare skänkte liv åt trädgården.

1300F_02_w

 

Vilken är platsen?

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet