Slottsruinen

Mot Slätbaken

OMBERG Molnen hade börjat hopa sig på himlen och vi cyklade målmedvetet i riktning mot huvudstaden. Ännu var det långt kvar men det kändes som om det var dags för hemfärd. De senaste nätterna hade vi övernattat på platser som fått hemlängtan att börja gro.

Slottsruinen

Den stora slottsruinen som dök upp i fjärran var ett delmål som vi hade lovat att göra upp med sedan tidigare. Den här gången skulle vi stanna upp och ta oss tid att se på den. Trots att molnen blev allt mörkare och det såg ut att börja dra ihop sig till oväder.

medeltida torn

Kastal från medeltiden.

Befästningen anlades så tidigt som på 1200-talet av kronan som centrum för Stegeborgs slottslän. Det runda tornet är det enda som finns kvar av den medeltida byggnaden.

Under 1500-talet lät Gustav Vasa bygga om anläggningen till ett renässansslott. Den 20 december 1537 föddes hans son Johan III på Stegeborg.

Stegeborg

Ur Suecia antiqua

Slottet har stått och förfallit sedan slutet av 1600-talet. Från 1930-talet har man konserverat byggnaden etappvis. Dessvärre använde man dåliga material i början av konserveringsarbetet vilket har resulterat i att stora delar av muren har rasat. Samma problem som drabbat Visbys ringmur.

Stegeborgs örtagård

Slottets örtagård

Högst upp i den medeltida kastalen.

Högst upp i det medeltida tornet.

Stegeborgs slottsruin

När de första regndropparna började falla tog vi farväl av slottsruinen för att ta oss till andra sidan sundet med linfärjan Elvira. Regnet tilltog under överresan och vid landstigningen hade vi ovädret över oss.

Våra tidigare erfarenheter av åska var inte angenäma så vi sökte oss genast till vandrarhemmet i närheten av färjelägret. Till min fasa kom Per ut från receptionen och sa att stället var fullbelagt på grund av någon typ av ungdomsläger. Men det fanns tältplatser lediga på ängen. Vi tittade båda ner mot ängen där små tält stod här och var. Byvindar slet tag i tälten så att det såg ut som om de skulle blåsa iväg ut över vattnet. Dessutom hade åskan kommit närmare. Att tälta på ett öppet fält med åskan rakt över kändes allt annat än lockande.

Cyklisten

Vi rullade ner mot stranden för att vänta ut ovädret i ett gammalt omklädningsrum. Från stranden såg vi blixtarna leta sig mot slottstornet.

Slottsholmen

Det kändes som om vi hade suttit där, på den lilla slitna badplatsen, i en evighet. Men till slut drog åskan vidare och regnet började avta. Eftersom vi hade större delen av eftermiddagen och kvällen framför oss beslutade vi oss för att trampa vidare norrut och hoppades att det skulle dyka upp en dräglig tältplats någonstans längre fram.

Stegeborg (Nationalencyklopedin)
Suecia antiqua
Slottsguiden om Stegeborg
Stegeborgs slottsruin (Visit Östergötland)

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Stegeborgs slottsruin

laddar karta - vänligen vänta...

Stegeborgs slottsruin 58.441510, 16.598274
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet