Vi laddar med vindkraft

Nu är det hög tid att byta till grön el. Elpriset är historiskt lågt och det gäller även för vindkraft. Men det gäller att välja rätt elbolag. Många elbolag har ett tillval som kallas ”grön el” som oftast innebär en mix av vind- och vattenkraft. När man gör valet grön el, som är lite dyrare än smutsig el, brukar det heta att man lägger på några ören för ”utbyggnad av vindkraft”. Däremot får man aldrig höra att de lägger på några ören extra för investeringar i brunkol, gasbolagsinköp eller dyra säkerhetsstopp av kärnreaktorer.

Vi har därför valt att välja ett elbolag som endast levererar grön el. I dagarna valde vi att lämna det stora elbolaget vars ekonomi tyngs av gamla skraltiga kärnkraftverk. Istället valde vi ett modernt elbolag som enbart levererar el från förnyelsebara energikällor. Resultatet av elbolagsbytet är miljövänlig el utan kostnadspåslag vilket sänkte vårt elpris rejält.

Genom att helt byta elbolag gör vi en markering att vi inte vill ha el från bolag som investerar i smutsig el.

För självfallet vill man ju ladda sin elcykel med miljövänlig el!

Och nej, vi är inte rädda för att bli utan el under vinterhalvåret. Vindkraften följer elförbrukningens cykler. Då elförbrukningen är som störst blåser det allra bäst, det vill säga under vinterhalvåret. I takt med att vindkraften teknikutvecklas och byggs ut över hela landet ökar kapaciteten för vindkraften året runt. Och om vinden tar en paus tar vattenkraften över. Med grön el slipper man osäkerheter som avstängda gasleveranser, havererade kärnkraftverk och olönsam samt miljövidrig kolbrytning.

Vindkraft ger låga elpriser
Att välja rätt elbolag
Jan Björklund har fel om vindkraft
Jan Björklund gör en pudel om vinden men behåller sin uppfattning om vindkraft.

Vindkraftverk

 

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet