Till SJ

”Ja, vad kul! Jag ska hjälpa dig få den smidigaste och billigaste resan till Florens.” Rösten i luren lät förtjust över min förfrågan och jag kunde höra snabba tangenttryckningar i bakgrunden. ”Nu ska vi se. Jag rekommenderar ett interrail-kort som varar i två veckor, så fungerar det som returbiljett också. Vi väljer ett nattåg till Köpenhamn som anländer klockan åtta på morgonen. Tre timmar senare avgår danskt tåg till Hamburg där det är direktbyte till tyska ICE som anländer till München sent på kvällen. Där har ni ungefär en halvtimme på er att byta till italienskt nattåg till Florens. Tur och retur kostar det allt som allt 2700 kronor för två personer till Florens och en person åter till Stockholm. Låter det bra?! ”Det märktes att kvinnan som hjälpte oss att pussla ihop tågresan från Stockholm till Florens tyckte om att hjälpa resenärer att resa långt och komfortabelt med tåg. Och för oss som valde att ringa SJ för att boka resan kändes det tryggt och okomplicerat. Biljettpaketet var sedan bara att betala och hämta ut på SJ’s resecenter på Centralen.

Eftersom vi åkte till Florens på grund av ett jobb så var tågcharter via turistbyrå inte aktuellt. De resor som erbjöds på den fronten hade fört oss till Italien vid en helt fel tidpunkt och dessutom till fel plats. Med SJ fick vi professionell service som skulle ta oss till vårt mål vid rätt tidpunkt.

Hade den här tågresan gått av stapeln idag hade vi varit tvungna att boka biljetterna via respektive lands tågoperatör. SJ’s besynnerliga ursäkt till nedmonteringen av servicen är att tågresenärer som ska till Paris med tåg inte längre är SJ’s kunder då de bytt till ett annat tåg vilket skulle göra tjänsten olönsam. Att bokningssystemet skulle vara krångligt kan inte heller stämma då bokningen bara tog några minuter. Nu flyttar SJ över 19 000 tågkunder till flyget på grund av ett överdrivet vinstkrav. Att hjälpa tågresenärerna att köpa biljetter är tydligen en service som inte är lönsam för SJ. Det skadliga med att skapa en krånglig barriär för att boka internationella tågresor är att tågresorna aldrig blir av utan förvandlas till flygresor.

Istället för att avveckla en användarvänlig bokningstjänst som gynnar miljövänligt resande genom hela Europa borde SJ skapa ett smidigt bokningssystem på internet för att öka det spårburna resandet. I en tid av global uppvärmning rimmar det illa att flyg är enkelt och billigt medan tågresande är komplicerat och dyrt. Vi hoppas den nytillträdda regeringen leder in SJ på ett användarvänligt spår där tågresandet görs attraktivt och okomplicerat.

Lägg inte ner bra bokningstjänster innan det finns alternativ. Gör det lättare att boka en internationell tågresa än en flygresa!

http://www.svtplay.se/video/2400500/rapport/26-10-19-30 (inslag efter ca. 5 min.)

http://www.dn.se/ekonomi/sj-slutar-salja-utlandsresor/

 

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet