Trädplantering

Det kunde inte hjälpas att Per kom hem sent från jobbet och att det råkade vara den kallaste kvällen på hela september. Päronträdet hade stått och väntat en vecka så nu var det hög tid att få det på plats. Råkalla vindar svepte över ängen och vi längtade innerligt in i värmen.

Hösten är den bästa tiden för trädplantering. Inte för att den stundande vintern är extra välkomnande för ett litet sårbart fruktträd. Utan för att regnruskiga höstdagar gör att trädets rötter etablerar sig väl i jorden.

Trädplantering

Med raska spadtag grävde Rasmus och Per en stor, kvadratisk grop som de sedan fyllde med vatten. Efter att vattnet sjunkit undan fyllde de gropens botten till lagom nivå med torv och planteringsjord och placerade trädet i mitten av gropen. För bästa jordmån struntade vi helt i den bortgrävda jorden. Man ska tänka på att inte fylla på jord så att det går upp över trädets stam utan bara i nivå med rotklumpen. Man bör heller inte stampa till jorden kring trädet efter plantering. Sista steget för att det trädet ska trivas ordentligt är att lägga ut täckbark som skydd mot ogräs och kyla.

Göteborgs Diamant

Dagen efter gick Rasmus och kontrollerade att allt var som det skulle med trädet, stolt över sin första trädplantering.

Päronträdet är av sorten Göteborgs Diamant.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet