IKEA-cyklarna

Första intrycket när man sätter sig på en elcykel är – Wow! Med minimalt motstånd tar man backar och motvind med ett leende.  Det ska erkännas att vi drog upp motoreffekten på max de första turerna för att känna kapaciteten och för att det helt enkelt var kul. Visst fungerar det att hålla på så någon mil. Men ska man en längre bit bör man tänka sig för.
Redan dagen efter inköpet for jag på en längre cykeltur med full fart och glatt humör. Inte en svettdroppe syntes på min panna. Men under hemresan straffades det lättjefulla beteendet. Jag hade kommit halvvägs hem då batteriet indikerade att det var på väg att ta slut. Och då hade jag de sju värsta backarna framför mig. Men märkligt nog gick det att cykla dryga sju kilometer i uppförslut på bara en batterimarkering!

IKEA-cyklarna

Den främsta anledningen till att vi skaffade elcyklar var först och främst nyttocykling till och från matvarubutiken som ligger på någon mils avstånd. Vägen dit är milt sagt kuperad.
För vissa cyklister kan den motoriserade cykelglädjen fördunklas av skuldkänslor. Men har man lite längre till affär eller arbete och vill undvika att använda bil är elcykel ett bra alternativ om man inte vill att ett enkelt ärende ska bli ett heldagsevenemang.

Våra elcyklar har vi köpt på IKEA Uppsala. Vi for dit så fort vi hörde talas om att de fanns till försäljning. Och det var vi inte ensamma om. Så fort varuhuset slog upp portarna på morgonen startade huggsexan. Alla ville ha elcykeln Folkvänlig. Cykeln kostar 9995 kronor, men är du medlem i IKEA Family får du den för 5995 kronor. Vilket är ett fantastiskt pris för en elcykel av den här kalibern.

Vi har tidigare provkört Crescents elcyklar samt Zet’s elkonverterade Apollo. Den stora fördelen med integrerat batteri är att man varken behöver dras med ett kablage på utsidan av ramen eller en upphöjd pakethållare.  Ännu en stor fördel med IKEAS cykel är att det inte är något problem med att montera på en barnsits. Det var den stora akilleshälen för den elkonverterade cykeln med dess höga pakethållare. Att ha batteriet under pakethållaren upplevde vi dessutom som lite klumpigt och det gav ett provisoriskt intryck.

IKEAS Folkvänlig har tre växlar och elassistans i sex nivåer. Man reglerar batteristyrkan enkelt på en liten dosa som sitter på styret. På dess display ser man tydligt batteriförbrukning och hur mycket batteristyrka man använder. Displayen visar även hastighets- och distansmätare. Cykeln har V-bromsar fram och bak och saknar fotbroms. Handbromsarna är försedda med elektronisk spärr för motorn. När man kommer upp i hastigheter över 25 km/tim slår motorn av automatiskt. På en batteriladdning kan man ta sig cirka sju mil. Vill man byta batteri eller ta ur det för uppladdning låser man upp det med batterinyckeln. Det går dessutom att köpa ett extra batteri för den ringa summan av 2000 kronor på IKEA. Cykelns motor sitter på framhjulet.

manöverpanel

140930_0290

Vad designen beträffar är den en liten ögonfångare. Man får många positiva kommentarer när man dyker upp med ”IKEA-cykeln”. Det inbyggda batteriet med dess dolda kablar gör att den vid första anblick inte tas för att vara en elcykel. Den är både stilren och graciös och att den saknar logotyp på ramen ger den bara extra stilpoäng.

Tittar man noga på Folkvänlig kan man skönja en inte helt okänd dansk design under den vita färgen.

Designcykel

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet