Mangoldpaj med citronbasilika

I eftermiddags gick vi ner till köksträdgården för att se vad vi kunde göra middag av. Det fick bli något med mangold, som vi lyckats uppbåda ett överflöd av trots sen sådd i juni. Eftersom citronbasilika är vår favorit fick den äran att vara huvudkrydda i denna mangoldpaj.

Pajdeg

3 dl vetemjöl
3 msk vatten
75 gram smör
en nypa salt

Fyllning

150 gram mangold (kan ersättas med färsk spenat)
1 rödlök
ekologiska svarta oliver
soltorkade tomater
150 gram fetaost
citronbasilika

1 dl mjölk
2 dl grädde
3 ägg
2 dl riven prästost
Salt och vitpeppar

Garnera med färsk citronbasilika och kanelbasilika

Sätt ugnen på 200 grader.
Knåda till en jämn pajdeg som sedan kavlas ut och placeras i en pajform. Kläm till runt kanterna så att den inte hasar ner. Nagga små hål i botten med en gaffel. Låt pajskalet stelna en stund i kylskåpet medan de andra ingredienserna förbereds.
Stek mangold tillsammans med rödlök i ekologisk rapsolja.
Förgrädda pajdegen i mitten av ugnen i cirka 10-15 minuter.
Under tiden blandar du till äggstanningen. Glöm inte att salta och peppra.
Tag ut pajskalet ur ugnen och lägg mangold, rödlök, oliver, solmogna tomater, fetaost och färsk citronbasilika i botten. Mängd efter smak. Häll över äggstanningen.
Pajen gräddas i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills den fått en angenäm färg.

Servera med plocksallat, tomat och färska blad från citronbasilika och kanelbasilika.

Lite om mangold (Beta vulgaris)…

… spenatbeta, bladbeta eller romersk spenat som den också kallas.

Mangold innehåller karotenoiderna lutein och zeaxanthin som skyddar ögat mot åldersförändringar. Mangold innehåller även rikliga mängder vitamin K som bygger upp vårt skelett och motverkar benskörhet. Mangold används som spenat och kan skördas flera gånger om under säsongen. Stjälkarna kan kokas som sparris.

Har man känslig mage bör man använda mangold med viss försiktighet eftersom den innehåller en hel del oxalsyra. Stora blad ska helst tillagas eftersom oxalsyran då späds ut. De små späda skotten innehåller däremot små mängder oxalsyra och kan användas i sallader.

Mangold sår du i början av maj och den vill ha välgödslad jord för att trivas. Den kräver inte så mycket bevattning och angrips sällan av skadedjur.

Mangold

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet