Svalka!

ÖSTERSKÄRS HAVSBAD, ROSLAGEN Det är trettiotvå grader varmt i skuggan. Vattnet i badsjön är nästan för varmt för att ha förmågan att ge svalka. Det enda som kan ge lindring är en frisk havsbris och en simtur i saltsjön.

Vi anländer till Österskärs havsbad strax innan middagstid. Några av badgästerna har dragit sig upp till restaurang Solbrännan för att dinera i kvällssolen. Nere på stranden börjar det bli glest. Några barnfamiljer väljer dock att stanna kvar tills solen nått horisonten.

"Solbrännan"

Efter att vi intagit vår medhavda kvällsmat såg vi Rasmus ivrigt springa iväg över stranden sicksackandes mellan kärlekspar och pensionärer för att få bada så fort som möjligt. Väl i vattnet var det nästan omöjligt att få upp pojken igen. Det var bara för mig och Per att bada i skift. Lyckan lyste i Rasmus’ ögon. Plågan var över efter att ha varit tvungen att genomlida ett badförbud under sju stekheta dagar på grund av ett förargligt sår på tån. Det fick bli en sen kväll på stranden. Från restaurangens altan hördes tonerna från en trubadur. Högsommarvärme och svalkande havsbris…Stunder som denna vill man stanna tiden.

Österkärs havsbad eller ”solbrännan” som det också kallas, ligger strax utanför Åkersberga i Österåkers kommun. Vill man ta cykeln med sig på Roslagsbanan får man dock vänta ett tag till. Dels är det just nu banarbete och dels verkar inte viljan finnas att släppa på cyklister. Trots nya anpassade vagnar… Nog om detta.

Cykelvägen mot Österåker från Stockholm är lång men angenäm. Vi brukar cykla via Haga/Frescati och strandpromenaden i Stocksund – Djursholm – Täby, vidare via en cykelbana mot Arninge. Hela resvägen fram till Arninge Centrum är försedd med cykelbanor eller vägar med mycket sparsam biltrafik. Den snabbaste vägen från Arninge till Åkersberga går via väg 276. Den har visserligen en väl tilltagen vägren (nästan som en extra fil) men trafiken är intensiv och hastigheterna höga. Det finns en alternativ väg genom skogen om man vill undvika biltrafik så långt det är möjligt. Den här rutten har vi klarat av tur och retur på en dag. Men det kan bli lite stressigt om man vill ha en heldag på stranden. Vill man stanna över en natt kan Domarudden vara ett alternativ.

Österskärs Havsbad är ett EU-bad med kontrollerad vattenkvalitet. Det är lagom långgrunt och vattnet som svalkar dig här är Trälhavet. Stranden är relativt lång, 130 meter, och uppdelad i två sektioner med ett litet parti klippor i mitten. Publiken är blandad och de gånger vi har varit där har det varit en lugn och trevlig stämning. Fördelarna med det här badet är att det är nära till en livsmedelsbutik, det finns en restaurang invid stranden och när barnen huttrande tar sig upp efter ett maratondopp kan de leka sig varma på en lekplats inte långt från badet.
Väl i vattnet har man len natursand under fötterna. Enda nackdelen är att man på själva stranden tippat ett lastbilsflak med något som kan liknas vid väggrus.

Men trivselfaktorn är så hög här att man känner att man vill hit igen. Det blir nog en tur till Österskärs havsbad på fredag då det är trubadurafton på Solbrännan. Vem kan tacka nej till en simtur med lite feststämning i bakgrunden.

EU-bad
Vattenkvalitet 2014: Tjänligt
Hundförbud (som inte efterlevs)

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Österskärs havsbad

laddar karta - vänligen vänta...

Österskärs havsbad 59.455829, 18.313136
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet