Ta skärgårdsbåten till badet

 

Eriksöbadet

ERIKSÖBADET, VAXHOLM För lite drygt en vecka sedan stod vi och huttrade på badklipporna och undrade när sommaren skulle komma. På skylten vid strandkiosken hade man skrivit att det var nio grader i vattnet. En viss känsla av hopplöshet infann sig. Kommer det bli någon sommar i år?

Och så plötsligt slog sommaren till och gav oss den högsommarvärmen som vi så innerligt längtat efter.
Som ett under har även havstemperaturen stigit till behagliga tjugo grader och på stränderna flockas semesterfirarna.

Då vi bodde mitt inne i den stekheta staden var det inte sällan Vaxholm som fick bli destinationen för våra dagsutflykter. Det finns många sätt att ta sig till Vaxholm. Färdas man med cykel kan skärgårdsbåtarna vara ett bra alternativ, om man inte vill ta långturen över Bogesundslandet. På Waxholmsbolagets sida finns turlistor och information för cyklister. Att ta en tidig båt och att vara på plats i god tid är ett hett tips.

Väl framme i Vaxholm kan man passa på att inhandla lite matsäck i livsmedelsbutiken på byns huvudgata, som även rymmer mängder med boutiquer i pittoresk skärgårdsstil. Eller också pinnar man på direkt mot första bästa bad som i det här fallet är Eriksöbadet (f.d Waxholms Strand) i Eriksö friluftsområde. Här får man förutom två stränder och ett litet parti klippor även en campingplats, kiosk, grillplats, bastu, liten lekplats, servering, minigolf, boule, volleyboll, motionsspår, wi-fi mm. mm. Här svalkar du dig i Tallaröfjärdens böljor. Det är relativt långgrunt och vattentemperaturen här ligger något högre än andra havsbad vi besökt i Waxholm.

Det är uppenbart att Eriksöbadet är ett populärt bad. När vi kom dit var det nästan svårt att hitta en ledig fläck att slå sig ner på. Det är först framåt kvällen när de flesta badgäster försvunnit upp till campingen för att grilla som man upptäcker hur väl tilltagen badplatsen egentligen är. Kvar på stranden finns storfamiljerna som samlas kring sina engångsgrillar samt klungor av ungdomar.

Den stora nackdelen med Eriksöbadet är att man snålat och öst på med sand, eller snarare grus, som nästan är smärtsamt att gå på. Samma typ av ”sand” hittar man på flera allmänna bad i södra Roslagen. Är det av ekonomiska skäl eller av misstag man tippat grus på stränderna? Oavsett anledning så det negativt för upplevelsen.

EU-bad
Vattenkvalitet 2014: Tjänligt

Tallaröfjärden

 

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Eriksöbadet

laddar karta - vänligen vänta...

Eriksöbadet: 59.404046, 18.304682
Vaxholms hamn: 59.401676, 18.355236
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Eriksöbadet
Eriksövägen, Vaxholm, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Vaxholms hamn
Hamngatan, Vaxholm, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet