Snuvad på gräddosten

Värmerekord kan man knappast säga att vi lider av den här sommaren, hittills. Under juni månad har temperaturen knappt tagit sig över tiograderstrecket och regnet öser ner var och varannan dag. På grund av rådande väderomständigheter hoppar vi över strandtipsen den här gången och dyker rätt in i de Östgötska skogarna och till ett värmerekord som höll på att få mitt huvud att sprängas…

OMBERG När vi drog upp blixtlåset på tältet hade vi ingen aning om var vi hade landat kvällen innan. Efter mötet vid Rökstenen hade vi irrat omkring i all oändlighet på små skogsvägar inom vad som verkade vara ett naturreservat. När vi hittade den lilla skogstjärnen upplevde vi först området som privat eftersom gräsmattan som ledde fram till sjön såg ut att vara nyklippt. Vi var vid det laget så utmattade och mörkret var så kompakt att vilken gräsmatta som helst fick duga. Det stod ett ladugårdsliknande hus vid sjön men det verkade helt öde, så vi tog risken.

Tältutsikt

En glänta i urskogen

På morgonen var det extra spännande att krypa ur tältet och se vart vi egentligen hade hamnat. Vid den första anblicken såg den lilla gläntan i urskogen märkligt tillrättalagd ut. Till och med skogstjärnen såg ut att vara konstgjord. En underlig känsla av att vi var iakttagna infann sig. Per vågade ändå ta sig ett naturistdopp efter frukosten. Precis när morgonbestyren var avklarade hördes en barnröst sjunga ”Vi gå över daggstänkta berg, fallera…” bortåt vägen till. Tält och packning lastades på cyklarna, skyndsamt. Så var vi åter på väg. Den lilla grusvägen ringlade sig genom den täta skogen. Men något barn syntes inte till.

Den här dagen planerade vi att korsa Östergötland på en dagsetapp. Vi skulle försöka ta Valdemarsvik redan samma kväll genom att skära ner rejält på rasterna. Cykling non-stop!

Mot Boxholm

Vad som väntade oss var slitna vägar omgivna av djupa, kompakta  granskogar långt ute i ödemarken. Och en hetta utan like! Det var som att cykla i en bastu. Vattennivån i dunkarna sjönk drastiskt redan den första milen. Vi förkastade genast planen på att minimera rasterna och började desperat spana efter svalkande oaser längs med vägen.

3506F_21_w

Efter flera mil i ödemarken rullade vi utmattade in i Boxholm. Det kanske inte var idealiskt att köpa ost när man färdas med cykel och temperaturen ligger på de dryga trettio, i skuggan. Men vi for raka vägen till Boxholms ostbutik för att shoppa ”souvenirer”. En liten ost måste man ju köpa när man cyklat flera mil och hamnat i detta gräddostens Mecka! Vi anlände till butiken fem minuter efter stängningsdags. Innanför glasrutan stirrade unga sommarjobbare på oss. Det såg ut som om de undrade vad tusan vi gjorde där. Men öppnade gjorde de inte. Inget undantag för två cyklister med många mil bakom sig denna dag. Deras slogan ”Aldrig långt till Boxholms ostar” lät nästan retfullt.

Det fick bli proviantering i ortens matvarubutik istället. Bröd, juice, grillkorv, snask, läsk, mjukost… Men någon gräddost blev det inte den här gången.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Boxholm

laddar karta - vänligen vänta...

Boxholm 58.196689, 15.047488
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet