Påskbröd

Påskbröd

Ibland lyckas man så där oförskämt bra när man experimenterar med brödbak. Så det här receptet får bli vår påskhälsning alla läsare.

50 gram smör
250 gram kvarg
2,5 dl vatten
1 påse torrjäst
2 tsk salt
1 msk socker
Ca 12 dl ekologisk rågsikt
1 ägg (att pensla med)
krossade linfrön

Som vanligt smälter jag smöret i en stor gryta. Den här gången använde jag 50/50 kvarg och vatten till degspad. Värm upp till fingertemperatur och tillsätt jäst, socker och salt. Häll ner rågsikten lite i taget och bearbeta till en jämn deg. Låt degen jäsa i cirka 40 minuter.

När degen jäst färdigt knådar du till den lite i bunken/grytan innan du formar den till två bollar att lägga på en plåt täckt med bakplåtspapper. Pensla med ägg och strö över linfrön. Placera plåten näst längst ner i ugnen och kör på varmluft 200 grader (vanlig ugn 225 grader). Efter 20 minuter stänger du av ugnen men låter bröden vara kvar 20 minuter i eftervärmen. Låt bröden svalna lite innan ni hugger in på dem.

Glad Påsk!

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet