Klosterruinen

OMBERG Att ta ett kvällsdopp efter flera mil på cykel i tryckande sommarhetta är nästan ett måste. Vi kan cykla rejäla omvägar bara för att få möjlighet att svalka av oss efter ett dagsverke. Men trots lager av vägdamm och Vätterns skvalpande lockrop hoppade vi över kvällsdoppet just denna kväll. Vi blickade ner mot stranden nedanför vår tältplats och rös vid tanken på att sänka ner kropparna i det svarta vattnet.

Oxbåset

Det blev ett morgondopp istället. Per vid Älvarums udde och jag vid Oxbåset. Simturen i Oxbåsets kristallklara vatten var uppfriskande och jag kände mig åter fräsch och redo att möta civilisationen. Vi riktigt längtade efter det som skulle bli det första kafébesöket sedan Vadstena. Klirret av porslin och doften av kaffe på en uteservering. Den hemtrevliga atmosfären på Stocklyckes lilla kafé var ett efterlängtat inslag efter ett par dygn i ödemarken.

Stärkta av kaffe och kanelbullar släntrade vi sedan in på Naturums utställning om Ombergs djurliv. Och det var då jag såg det! Där, på väggen mellan korpar, sparvugglor, vattensalamandrar och apollofjärilar – gestaltade sig ett… Troll! Håret reste sig på mitt huvud och jag kände att jag ville fly ut ur lokalen. Och det var precis vad jag gjorde! Per kom snabbt efter och frågade hur det var fatt. Jag försökte hämta andan och frågade skärrad Per hur han kunnat låta mig gå omkring på det där viset, mitt ibland folk. Ett flin tornar upp sig i hans ansikte. Efter flera nätters fricamping och med endast en minimal fickspegel är det svårt att ha riktig koll på läget. Självbilden skakas i sina grundvalar då man plötsligt råkar ställa sig framför en spegel. En spegel som med obarmhärtig ärlighet avslöjar hur ojämnt solbrännan lagt sig på grund av cykelhjälmen, hur skrynkliga kläderna blivit… och den frisyren!
När den värsta chocken lagt sig tänkte jag att risken att man ska träffa på någon man känner när man är ute på vägarna är minimal, tack och lov! En på miljonen, typ…

Jag kände ändå att mitt självförtroende hade fått sig en rejäl törn när vi rullade vidare genom Ombergs berömda bokskog, mot Ellen Keys Strand. Det var nästan med lättnad jag läste att det var säsongsstängt. Så att jag slapp traska omkring i det smakfullt designade huset som en luffare. Samtidigt gavs vi nu ännu en anledning att återvända till Omberg.

Alvastra Klosterruin

Vid Alvastra klosterruin kastade jag slutligen bort fåfängan för att istället fokusera på viktigare saker. Sådana av andlig karaktär. Vem bryr sig om frisyrer när man befinner sig på en plats som frammanat uppenbarelser hos vårt nationalhelgon Heliga Birgitta?! Klostret grundades av franska munkar från Cisterciensorden 1143. Under 400 år pågick verksamheten.

Klosterträdgård

Vi vandrade mellan medeltida örtträdgårdar, imaginära klostersalar och fuktiga källarvalv och tänkte oss tillbaka till den Heliga Birgittas år på klostret på 1300-talet. Platsen var så intagande att tiden bara flög iväg för oss. Det var till slut dags att fylla på energidepån inför den fortsatta färden.

Klosterbad

För att inte drabbas av solsting i den dallrande hettan sökte vi svalka bakom en av de gamla murarna. Passande nog var det soundcheck inför en spelning anordnad av PRO. Vi kunde i lugn och ro inta våra frallor med räkost samtidigt som vi lyssnade på Dan Andersson-tolkningar av Sofia Karlsson.

Alvastra Kloster

Tyvärr kan vi inte länka till Naturum Omberg, informationscentrum för Ombergs unika natur och geologiska historia, eftersom det lades ner 2011. (Naturum Omberg var Sveriges första Naturum.)
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=3058439
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=160&artikel=4714256

Länksamling
http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/ostergotlands-natur/Ombergsnaturochkultur2005_9.pdf
http://www.ellenkey.se/
http://www.visitostergotland.se/sv/odeshog/products/145059/Alvastra-klosterruin/

Dagens lärdom: Lämna fåfängan hemma om du ska ut och fricampa.

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Alvastra Kloster

laddar karta - vänligen vänta...

Alvastra Kloster: 58.296626, 14.658530
Stocklycke: 58.316666, 14.683333
Ellen Keys Strand: 58.294336, 14.639111
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Alvastra Kloster
Alvastra kloster, Ödeshög kommune, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Stocklycke
STF Stocklycke Omberg, Omberg, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Ellen Keys Strand
Strand, Ödeshög
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet