Dimmolnens berg

Ibland kan man sitta och fundera på hur en plats man slagit läger på under cykelresorna skulle vara att campa på nu under vintern. Ta en plats som Älvarums udde på Omberg till exempel. Morgonrodnadens dis över Vättern och ett morgondopp vid klapperstensstranden i slutet av juli låter riktigt angenämt. Men hur brutalt skulle det inte vara att övernatta där nu på vintern? Den branta stigen, täckt av is och snö. Fullmånen som skänker sitt matta sken över Vätterns porösa istäcke. Skogens kompakta mörker bakom tältet… Vi brukar roa oss med sådana kusliga tankar när vintermörkret sänkt sig över ängen och det sprakar hemtrevligt i stugans kamin. (Men vänta nu! Det kanske inte alls är kusligt att fricampa vintertid på ödsliga platser. Eller? Skriv en kommentar om Du vet hur det är!)

OMBERG Två korpar kivas i luftrummet över vårt läger. Yrvakna kikar vi ut ur tältet och möts av utsikten över Vättern med dess knivskarpa horisont.  Vågorna kluckar mot klapperstensstranden nedanför, som för att locka oss till ett morgondopp. En molnbank omsluter västra väggarna och avslöjar hur Omberg* fick sitt namn.

Älvarums Udde

Direkt efter frukosten gav sig Per ut i Vätterns svala vatten för att tvätta av sig vägdammet från igår. Stenarna på botten var hala av alger och det var en kamp att komma ut på badbart vatten. Jag hoppade faktiskt över doppet i hopp om att det skulle finnas en badvänligare plats längs vår fortsatta färd…

Stigen

Nej, stigen till Älvarums udde är inte lättare på tillbakavägen…

Vi siktade in oss på Oxbåset som nästa anhalt. Jag hyste förhoppningar om att kunna ta mig ett dopp där eftersom det skulle bli vår sista kontakt med Vättern innan Alvestra kloster.

Fornstig

Tanken är svindlande att just denna plats var den stora Baltiska issjöns strand för 10 000 år sedan då Omberg utgjorde en isfri ö i det väldiga istäcket.

Oxbåset

Vattnet glittrar kristallklart, inbjudande, oemotståndligt… 142 meter nedanför klippbranten. Per vädjar till mig att avstå…

Efter att ha hasat ner för den branta eroderade stigen med endast rötter som livlinor, var jag ordentligt svettig. Inte bara av den svåra klättringen utan på grund av ren och skär höjdskräck. Väl nere fanns det ingen tvekan, belöningen för den strapatsrika klättringen skulle håvas in.

Grotta

Foto: Per Göransson

Vattnets skiftande, klara färger påminde om medelhavets. Botten upplevs som så nära att man tror att man kan ställa sig på de sjögräsklädda stenarna. Försöker man nå dem sjunker man ner under ytan. Det enda jag känner med tårna är vattnets små virvlar, framkallade av mina egna rörelser.
En nyfiken fiskgjuse cirkulerar bara några meter över mitt huvud då jag simmar mot grottan. Hennes skriande ekar ödesmättat mot klippväggen. Jag stannar strax utanför eftersom min livliga fantasi hade fått mig att fundera över eventuella strömmar. Strömmar som skulle kunna suga in mig i grottans mörker, rakt in i Omberg. Jag vänder och simmar tillbaka eftersom Per plötsligt står och hojtar något om eventuella undervattensströmmar, som om han kunde läsa mina tankar. När jag äntligen kravlat mig upp på klippan ser han lättad ut.

Oxbåset

När jag återigen var klädd och avsvalkad var det bara att ta sig upp för branten igen. Per var tvungen att gripa tag om min hand flera gånger för att jag inte skulle kana ner. Väl uppe kändes det som om det skulle det behövas ett nytt svalkande bad, svetten dröp. Per muttrade något om att jag alltid skulle välja de mest svårtillgängliga platserna.

*Omberg kommer från fornnordiskans Ammobiærh som är sammansättning av ama (’dimma’, ’rök’) vilket ger betydelsen ”dimberget” eller ”berget med dis, dimma”. Källa: Nationalencyklopedin

Länkar
http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/SiteCollectionDocuments/sv/djur-och-natur/friluftsliv/naturum-omberg/Vandringsfolder_Omberg_sv.pdf
http://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/friluftsliv/ostergotlands-natur/Ombergsnaturochkultur2005_9.pdf

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Oxbåset

laddar karta - vänligen vänta...

Oxbåset 58.313186, 14.626923
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet