Att cykla är nödvändigt

En talande titel på en bok som för fram de bästa argumenten för att man ska välja att trampa fram genom livet. Boken är skriven 1974 av radioprataren, jazzkåsören, författaren och inte minst cykelentusiasten Eric Sandström. Trots att boken har hela fyrtio år på nacken är den inte desto mindre aktuell.

På 1970-talet fanns det alla skäl i världen att lyfta fram cykelns fördelar gentemot bilens. Omdaningen av Stockholm för att anpassa staden till den ökande biltrafiken hade varit i full gång sedan femtiotalet. Hela kvarter jämnades med marken i syfte att göra gatorna bredare för att sluka massbilismen som förutspåddes och sedan skapades av dåtidens stadsplanerare.

När man tar del av dåtidens gissel för cyklisterna slås man av hur lite som har hänt sedan 1970-talet. Cyklandet har ökat markant i Stockholm under 2000-talet. Men ledande politiker kör fortfarande på i samma hjulspår som dåtidens makthavare. Bilen prioriteras alltjämt, samtidigt som infrastrukturen för det stadigt ökande antalet cyklister är kraftigt underdimensionerad och eftersatt. Detta trots att det från alla politiska håll talas om hur önskvärt det vore om ännu fler valde cykeln.

Att Cykla är Nödvändigt haglar det argument för cykelns fördelar – både för miljö, kropp, själ, plånbok, samhällsekonomi… Ja, allt det där vet vi som cyklar. Men det är inte torra moralkakor vi bjuds på. Boken är skriven med glimten i ögat och med en humoristisk anda som borde få vilken hårdför bilist som helst att vekna och känna sig lite småsugen att sätta sig på en cykelsadel. För Sandströms argument är svåra att sätta emot – det är ju faktiskt nödvändigt att cykla!

På 1960-talet ledde Sandström radioprogrammet Sveriges Cykelradio som motvikt till all programtid som ägnades åt bilisterna. Återigen slås man av hur likartad situationen var för cyklisterna då som nu.

Sveriges Cykelradio ledd av Eric Sandström 1966 SR Minnen

Att Cykla är Nödvändigt av Eric Sandström
Utgiven 1974 på förlag Rabén & Sjögren
Läs boken online!

esandström

 

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet