Från cykelstyret – ett boktips!

Oavsett om man älskar vintercykling eller ej så finns det en viss längtan efter våren i de flesta cyklister. På den tid då det fanns ett rejält avstånd mellan mitt hem och min ateljé brukade jag självfallet cykelpendla även under de allra mest bistra vintermånader. Dessutom lockades jag ut på längre turer längs isiga cykelbanor och slaskiga landsvägar varje helg. Inte ens då kvicksilvret sjunker ner mot de minus 15 finns det någon tvekan att uppleva tjusningen med att trampa fram på knarrande snö.

Vintercykling

Men samtidigt går det ju inte att förneka att det är riktigt skönt att komma hem efter några kylslagna mil och tina upp frusna tår och fingrar i ett varmt bad med en kopp te. Och det leder osökt in på att det då passar bra att försjunka i ett stycke god litteratur som leder tankarna mot ljumma sommarvindar och behagligt trampande genom prunkande sommarlandskap.

Från cykelstyret är en samling kåserier av Börje Räftegård. Boken består av anekdoter från författarens spontana cykelturer på den svenska landsbygden. För oss som ofta ger oss ut för att cykelluffa om somrarna är igenkänningsfaktorn stor. Små kyrkor som lockar till rast, författarhem, hälsobrunnar, fornminnen och små byar. För att inte tala om alla originella typer man stöter på när man på cykel, fri från avskärmande kaross, hamnar i samspråk med människor längsmed vägen. En lite kul iakttagelse var också att Räftegård precis som vi, besökt Zinkgruvan. Men han fick med sig en helt annan upplevelse av byn än vi!

Gillar ni berättelser från cykelvägarna har ni i denna funnit en trivsam liten bok.

IMG_20140129_111632

Från cykelstyret av Björn Räftegård
Illustrationer av Ulf Sveningson
Utgiven 2004 på Warne Förlag

Finns att köpa på Bokus

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet