Sägnernas Omberg

OMBERG Vi stannade till vid Ombergs Västra väggar. En utsiktsplats belägen 172 meter över havsytan och med ett majestätiskt stup ner till Vätterns yta. Trots att vi båda lider av höjdskräck fick vi för oss att vi skulle hasa oss ner till en liten klippavsats alldeles vid avgrundens rand. Det vill säga, riskera våra liv för att få lite bättre bilder.

På väg ner snubblar Per på en rot. När jag märker hur han plötsligt tappar balansen griper jag tag i hans tröja. Vi blickar ner båda två och ser ett trasigt nätstaket. De få decimeter av staketet som fortfarande stack upp ur den torra, eroderade jorden hade inte varit till mycket skydd om Per skulle ha fullföljt sin saltomortal…

Ombergs Västra väggar

Omberg

Eftersom Västra väggarna är tämligen fotogeniska kan vi inte låta bli att bjuda på en bild till. Märk väl stupet. Märk väl de obefintliga säkerhetsanordningarna. Kittlande!

Med den trygga förvissningen om att det fanns gott om platser att slå läger på gav vi oss av för att utforska Ombergs hemligheter, trots att solen var på god väg att sjunka ner i Vättern. Via Bramsens väg trampade vi upp mot en av Ombergs höga toppar för att beskåda den vidsträckta utsikten. Tidvis var vår färdväg svårcyklad men vi lyckades ändå krångla oss fram till Hälle källor för att få oss ett smakprov av källvattnet. Vattenkällan är täckt av en trälucka och är försedd med en slev att ta upp det klara dricksvattnet med. Vi drack av vattnet, men vi offrade inget. Vilket man bör göra enligt sägen, annars…

Vi skumpade vidare mot Borgberget för att beskåda den av Ombergs tre fornborgar som tiden varit snällast mot. Jag kan lova att det krävs en hel del envishet för att ta sig till denna plats med ett par fullpackade cyklar. När det blev allt för snårigt lämnade vi dem att vänta i träskmarken vid foten av det höga berget.

Utsikten från Borgberget var hänförande. Man kan förstå varför de gamla vikingarna valde att slå sig ner just här. Dels kunde man ha koll på eventuella angripare och dels utgjorde terrängen ett naturligt fort kring platsen. Om de även gjorde som vi, stod och fascinerades av utsikten, det återstår att fantisera om. Vi gick omkring bland ruinerna av den forntida civilisationen och försökte tänka oss hur platsen hade sett ut under dess glansålder för cirka 1600 år sedan. Vilka kläder var på modet? Vad dukade dessa vikingar fram på middagsbordet? Och inte minst – hur hade denna borg sett ut?

Fornborgen på Borgberget

3206F_05_w

Per står och funderar hur hans liv hade tett sig om han hade stått här då det begav sig?

Hade han kanske sett ut så här…

Viking

Plötsligt hade det blivit skymning och det var dags att ta sig till Älvarums Udde för nattlogi. Vi rullade med full fart på de skogskantade grusvägarna tills vi slutligen kom fram till den branta stigen som ledde ner till rastplatsen.

Lite nervös är man alltid när man ska campa på utsedda platser. Det är tryggt att de finns. Men man kan aldrig garantera att man får sova ensam. Stormfällda granar låg kors och tvärs över den branta stigen. Vi hasade nedåt på den barrtäckta marken samtidigt som vi med all kraft försökte hålla emot våra cyklar som tycktes vilja kasta sig ut i branten. De stora trädstammarna som vältrade sig över stigen gjorde inte saken lättare. Per tog sig över stammarna med sin cykel. Jag ålade mig under stammarna med min cykel släpandes efter mig.

Vi hoppades innerligt att rastplatsen skulle vara ledig.

Gudrun

Min vana trogen vrider jag alltid på huvudet en sista gång för att se att vi inte har någon följeslagare. Som den ängsliga fricampare jag är.

Älvarum udde

Vadstena- Omberg
Dagstripp: 45 km
Medelhastighet: 16 km/t
Total tid: 2 tim. 53 min.
Topphastighet: 37,5 km/t (Anna)

Vandringsleder på Omberg (pdf)

Eriksgatan i Östergötland – Folktro

Ödeshögs Hembygdsbok (Sägner och myter kring Omberg)

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Omberg

laddar karta - vänligen vänta...

Älvarums udde: 58.332432, 14.639454
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Älvarums udde
Omberg, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet