Urtidsstranden

OMBERG Redan vid foten av det väldiga berget började naturen ta sig ovanliga former. Trötta efter en spurt under stekande sol från Rogslösa kyrka stannade vi till för ett dopp vid ett litet bad strax utanför Borghamn. En stig dold av tät grönska ledde oss ner till Vätterns glittrande vatten. Till en början var platsen helt öde vilket gjorde den ännu mer spännande med dess geologiska fenomen.

Borghamn

Vi intog ett par välförtjänta lunchbaguetter med ost, skinka och sallad samtidigt som vi förundrade betraktade de gigantiska stenblocken som låg som ett pussel framför oss. Än mer fascinerande var det att vada ut på den behagliga sjöbotten och betrakta mängderna med fossil i den förstelnade leran. Vi gick längre och längre ut men vattnet nådde oss som längst upp till midjan. Ett yngre par hade plötsligt dykt upp och gav sig också ut i vattnet med blickarna riktade mot den exotiska sjöbotten. Även de avstod från att fortsätta längre ut. Vi spekulerade i huruvida de gigantiska stenskivorna plötsligt skulle upphöra och ersättas av ett svart djup… Vi tog inte reda på om så var fallet utan nöjde oss med att guppa omkring i det varma vattnet och titta på cirka 800 miljoner år gamla  jättesnäckor och urtida gråsuggor.

Visingsöformationen

Fossil

Eftermiddagssolen värmde behagligt då vi sedan gav oss av upp för backarna  mot de berömda Västra väggarna på Omberg!

Istiden i Östergötland

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Borghamn

laddar karta - vänligen vänta...

Borghamn 58.384112, 14.685352
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet