Via cultura

OMBERG Efter en energirik lunch bestående av äppelpaj och kaffe på ett café invid klosterkyrkan, trampade vi ut ur pilgrimernas stad på dess breda cykelbanor. Som vanligt upphör alltid de funktionella och säkra cykelstråken en liten bit utanför stadskärnan.
Vi susade förbi bondgårdar och böljande sädesfält på en sparsamt trafikerad landsväg. På håll kunde vi skönja riksväg 50 med dess karavaner av långtradare. Vi fasade för att vår lilla väg skulle mynna ut i denna flod av stål och dieselångor. Men än så länge var vi på betryggande avstånd.

Under kartläsningen i Vadstena hade vi valt den väg som skulle ge mest kulturarv per kilometer. Först på tur var Herrestads kyrka – Sveriges äldsta. Vi såg fram emot att ta dagens första paus vid en kyrka byggd så tidigt som i början av 1100-talet. En nio hundra (!) år gammal kyrka.

Andäktigt klev vi in i den svala kyrkan för att inandas atmosfären och doften av vår tidiga historia.

Herrestads kyrka

Landsvägen blev smalare och smalare. Vi skydde riskvä… förlåt riksvägen, in i det längsta. Så pass att vi råkade hamna på en bondgård där vägen snöpligt tog slut mitt emellan någons ladugård och boningshus. Först på denna privata mark erkände vi för oss själva att det var dags att bita i det sura äpplet. Riksväg 50 – here we come!
För att nå kyrkan med den omtalade porten var vi tvungna att färdas några hundra meter på skräckens väg. Jag bad en stilla bön innan jag rivstartade för att forcera vägsträckan så fort jag kunde. Mina ben gick som trumpinnar. Metallicas Enter Sandman gick på repeat i mitt huvud. Med ursinnigt dödsförakt kastade jag då och då en blick över axeln för att se om något blänkande jätte var på väg mot mig. Bakom en ridå av het, dallrande luft fladdrade skepnaden av en vit bjässe. Per låg cirka tjugo meter bakom mig. I sista sekund svängde jag av mot tryggheten och Rogslösa kyrka medan Per, cirka tio meter innan mål, blev omkörd och utträngd i dikesrenen av en mastodont med svajande släp.

Rogslösa kyrka

Och där, i den tryckande sommarhettan låg Rogslösa kyrka och väntade på oss. Vi stannade till vid den magnifika porten. Ut strömmade orgelmusik och sång från en kvinnlig solist. Per yttrade en tanke om att det kanske var en privat tillställning därinne och var på väg att gå mot cyklarna. Jag, som är obotligt nyfiken av mig, insisterade på att vi skulle ta en ordentlig titt på kyrkan efter att ha riskerat liv och lem på vägen dit. Försiktigt gläntade vi på porten och steg in. Någon tillställning var det knappast frågan om.  På läktaren tystnade sången för ett ögonblick och ett huvud kikade nyfiket över kanten. När sångerskan såg att det bara var två svettiga cyklister därnere återtogs sångövningen.

Trakterna kring Vadstena är praktiskt taget minerade med kulturminnen. Här har människor levt, arbetat och skapat sedan urminnes tider. Man skulle behöva cykla omkring i kringelkrokar i flera dagar för att hinna se allt.

Men så här nära började Ombergs magnetiska dragningskraft bli obarmhärtig.

Om Herrestads kyrka (pdf)

Om Rogslösa kyrka (pdf)

Vadstena

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Vadstena

laddar karta - vänligen vänta...

Vadstena Klosterkyrka: 58.450720, 14.891081
Herrestads kyrka: 58.383358, 14.799614
Rogslösa kyrka: 58.382090, 14.738860
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Vadstena Klosterkyrka
Vadstena klosterkyrka, Lasarettsgatan, Vadstena, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Herrestads kyrka
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Rogslösa kyrka
Rogslösa, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet