Pilgrimer på cykel

OMBERG Efter ett välbehövligt kvällsdopp i den ljumma skymningen begav vi oss till tältet. Vi såg fram emot att sova under ordnade förhållanden på en trygg campingplats. Efter kvällens tempolopp var det inga problem att falla i sömn…

Vättern

MUTTI MUTTI!!!

Rösten från en tysk yngling väcker oss klockan ett på natten. Per drar upprört upp blixtlåset på tältet och hojtar åt den unge mannen som ursäktar sig och fortsätter konversationen med personen på andra sidan luren, aningens tystare.

Dock verkade det som om dispyten mellan tysken och hans mor hade svårt att ge med sig. Vid tretiden eskalerar ljudvolymen rejält och från tält och husvagnar runt omkring hörs upprörda klagomål. Irriterade följer vi dramat från våra sovsäckar inne i tältet. Plötsligt tröttnar Per definitivt och kryper ur tältet för att informera tysken att det är dags att lägga på…

For God’s sake! Go home to your mother tomorrow. She is worried about you! Now – PLEASE BE QUIET!!!
OK OK! Svarar den tyska ynglingen som abrupt stänger av sin mobil och slinker in i gängets husbil.

Stunder som dessa inser man att det finns vissa fördelar med fricampingens enslighet…

Vadstena Camping

På morgonen är vi inte alls så utvilade som vi hade önskat. Vid den tyska ynglingens bil är det knäpptyst. Somliga kan tydligen unna sig sovmorgon, muttrar vi surt medan vi intar våra sedvanliga frallor med räkost. Trots den lite småkyliga morgonen tar vi avsked från campingen med ett morgondopp.

Vadstena klosterkyrka

Skyndsamt hastar små nunnor med sina fladdrande nunnedok längs med de smala gatorna i Vadstena. Och kring klosterkyrkan vimlar det av pilgrimer från all världens hörn. Vi leder våra cyklar genom den medeltida miljön och insuper den religiösa atmosfären som dominerar platsen.

Redan innan vi påbörjade resan hade vi märkt ut några intressanta sevärdheter i och kring Vadstena på kartan. En av dem var Rogslösa kyrka som skulle ha en port utöver det vanliga. Vi gick in i Vadstena klosterkyrka och frågade en person som verkade vara knuten till församlingen om Rogslösa och ytterligare sevärdheter i och kring Vadstena. Plötsligt fick vår cykelresa ett religiöst skimmer över sig. Vår nyfikenhet på vårt sakrala kulturarv uppfattades hos vår samtalspartner som en pilgrimsresa.

Kyrkovärden förklarade att vi var välkomna till alla kyrkor inom stiftet. ”Och skulle timmen vara sen finns det oftast en säng ledig för våra pilgrimer”. Det kändes som om en varm filt har lagts över våra axlar. Denna gästfrihet, denna omtanke, denna värme inför två främlingar på cykel. Med största tacksamhet mottog vi informationen och tände var sitt ljus innan vi återvände till våra cyklar som stod parkerade utanför. En märklig harmonisk känsla hade infunnit sig.

Biskopshuset

Avträdet

Någon hade placerat en bänk väldigt strategiskt bakom Biskopshuset – rakt under avträdet…

Väl medvetna om att målet för vår resa, självaste Omberg, var inom ett relativt kort avstånd tog vi vara på det inre lugnet och njöt av atmosfären i Vadstena. Innan vi återigen kastade oss upp på cyklarna för att flänga mellan sevärdheterna som kantade vägen till vårt resmål.

Länkar
Vadstena klosterkyrka (pdf)
Vadstena Pilgrimscentrum
Den heliga Birgitta

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet