Medevi Brunn

OMBERG Plaggen klibbar mot våra kroppar i den jämngråa varma fuktigheten. Då vi passerar en gård med ett större antal kreatur ser vi att de har flockat sig under en stor ek. Har djur en extra känslighet för annalkande åskoväder? En viss fruktan för åska hade onekligen satt sig i oss efter den skakande händelsen i Hjortkvarn.

Efter några kilometer på tämligen bilfria vägar kantade av jordbruk rullar vi äntligen in i Medevi och civilisationen. Det som växt upp kring den gamla vattenkällan är som ett komplett litet samhälle. Vid ankomsten ställer vi oss på det lilla torget för att insupa den hälsofrämjande atmosfären. Plötsligt bryts tystnaden av en hel hjord stojiga konfirmander som springer i riktning mot den lilla kyrkan. Prästen står leende vid porten och bjuder in även oss. Kyrkan är näst intill fullsatt av konfirmander från Oscars församling i Stockholm. Vi bevittnar gudstjänsten en liten stund tills glassuget blir för stort och vi smiter ut för att ta en fika nere vid musikpaviljongen. Så profant av oss.
Och somliga straffar Gud med en gång. Där vi sitter och avnjuter våra glassar överraskas vi av ett stilla duggregn som får glassarna att smälta.

Badhuset

Fikarasten blev aningens nedkortad dels på grund av duggregnet men inte minst på grund av vår nyfikenhet på det förfallna badhuset en bit därifrån. Den gamla byggnaden med sin bastanta skorsten hade väckt vårt intresse redan vid ankomsten. Kråkslottet i slutet av allén med sina tomma svarta fönster hade en magnetisk dragningskraft. Ett virrvarr av väl upptrampade stigar ringlade kring den gamla byggnaden och i en av dörrarna, väl dolt av ett tätt buskage, hade ett hål brutits upp. Lagom för en nätt person att tränga sig igenom…

Gamla badhuset

Efter att ha nyttjats av landstinget som rekreation för sjuka och åldringar sedan mitten av 1900-talet lämnades badhuset att förfalla då landstingets verksamhet upphörde i Medevi Brunn 1982. Ett sorgligt öde för ett badhus som givit människor glädje sedan det byggdes 1878.

Förövrigt är Medevi Brunn Sveriges äldsta hälsobrunn efter att ha upptäckts och grundats av Urban Hiärne 1678. Brunnsbebyggelsen är uppförd på 1700- och 1800-talen och är byggnadsminnesförklarad.

När vi hade kikat genom alla fönster och ryckt i alla dörrar som badhuset  kunde erbjuda, begav vi oss slutligen till huvudattraktionen. Själva vattenkällan. För att gardera oss inför den långa resan mot Vadstena fyllde vi helt fräckt alla våra medhavda vattenkärl med den vederkvickande drycken.

Medevi Brunn

Hälsobrunn

Jag var precis på väg att hoppa upp på cykeln då Per hejdade mig. Ett snabbt besök i butiken först! Per hade cyklat långt för att köpa en Medevisalva för sina fötter. Men den ska tydligen även vara bra mot andra cykelrelaterade krämpor…!

Medevi Brunn enligt NE
Urban Hiärne

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Medevi Brunn

laddar karta - vänligen vänta...

Medevi Brunn 58.674044, 14.958217
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet