Labyrinten

OMBERG ”Var är vi?” var den första frågan vi ställde oss på morgonen. Vi hade slagit upp tältet i dunklet mitt bland ormbunkar och sly, samtidigt som vi hade utkämpat en kamp i totalt underlägsenhet mot en bataljon med myggor. Kvällsmålet var vi tvungna att förtära inne i tältet. Vi betraktade de blodtörstiga attackflygarna då de envist försökte forcera den tunna väggen av myggnät, medan vi intog knäckebröd med räkost.

Under kvällstimmarna hade vi irrat runt i en labyrint beståendes av små grusvägar djupt inne i en urskog, på jakt efter en skogstjärn som tydligen skulle finnas enligt kartan. Kvällssolen värmde på rejält i den täta skogen och vår längtan efter svalka var överväldigande efter en lång dags cykling. Luften dallrade över vägen i backkrönen men någon sjö stod inte att finna. Varenda förgrening av grusvägen slutade i en vändzon. Det är knappast någon överdrift att påstå att vi provade dem alla. Tillslut började det bli så mörkt att vi inte hade något annat val än att slå upp tältet bakom ett berg i närheten av vägen. Vi hade då cirkulerat i urskogen i två timmar!

Nattlogi

Morgonen därpå låg det ett fuktigt, grått dis över himlen. Vi intog frukosten något surmulna och under tystnad. När vi hade packat ihop alla våra pinaler och rullade vidare längsmed vägen upptäckte vi att sjön låg cirka femtio meter från vår tältplats, fullt synlig från vägen. Hela situationen kändes så dum att vi började skratta.

Jag kände spontant att jag ville att fira upptäckten med ett dopp. Trots att det innebar att klafsa förbi en barriär av kaveldun. Nöden har ingen lag. Isåsen och irrandet i granskogslabyrinten hade tagit ut sin rätt.  Man måste ju vara i något sånär anständigt skick då man är på väg att besöka anrika Medevi Brunn…

Börstorp – Tylöskogen
Dagstripp: 88 km
Medelhastighet: 16,2 km/t
Total tid: 5 tim. 24 min.
Topphastighet: 47,2 km/t (Anna)

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Börstorp - Tylöskogen

laddar karta - vänligen vänta...

Tylöskogen: 58.677205, 15.162935
Zinkgruvan: 58.812290, 15.106450
Isåsen: 58.833333, 15.133333
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Börstorp
Börstorp, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Hjortkvarn
Hjortkvarn, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Björnhammaren
Björnhammaren, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Gryts bruk
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet