Det var en gång…

OMBERG … Ett land som sjöd av liv och företagsamhet från öst till väst och från norr till söder. Vi färdas ljudlöst på vägar i ett musealt spöklandskap. För länge sedan tystnat och övergivet. Byggnaderna längs med vägen stirrar på oss med sina tomma svarta fönster. Intrycken väcker minnen till liv. Kanske nedärvda från historiska släktband. Lyssnar man noga kan man höra ett avlägset eko av hammarslag från smedjorna och arbetssånger från fälten.

Arbetarlänga

Dagen hade börjat med ett stilla smatter av duggregn på tältduken. Åskan mullrade någonstans i fjärran. Eftersom vi var utvilade efter en natt på det i särklass skönaste liggunderlaget man kan hitta, mjuk mossa som helt formas efter kroppen, tog vi det gråa fuktiga vädret med jämnmod. Vi låg kvar en stund och lät duggregnet avta innan vi kröp ut för att inta frukosten.

Läger

Nöjet att cykla på den smala och totalt bilfria vägen mellan Börstorp och Hjortkvarn grumlades av ett ihållande regn. Som efter några kilometer förvandlades till skyfall ackompanjerat av blixtar med åskknallar som kom tätare och tätare. Till slut hann vi inte ens räkna till ett innan det brakade lös ovanför våra huvuden. När den kompakta granskogen som omgav den lilla grusvägen äntligen öppnade sig och blottade ett övergivet fähus på höger sida av vägen beslutade vi oss för att söka skydd och vänta ut ovädret. Och vilken herrans tur att vi gjorde det! För bara några minuter efter att vi satt oss i säkerhet slog blixten ned mitt i vägen – exakt där vi skulle ha befunnit oss om vi inte hade råkat på det förfallna huset.

När åskan hade drivit förbi rullade vi vidare i regnet tills vi kom till Hjortkvarn där vi satt och tryckte under ett tak vid en skola och lyssnade efter väderleksrapporten på vår lilla transistorradio. När molntäcket äntligen sprack upp slängde vi oss jublande upp på cyklarna igen. Vid de gamla arbetarbostäderna i Björnhammar drog de sista regnmolnen bort och vädret förvandlades från katastrof till helt underbart i ett trollslag.

Arbetarbostäder

Björnhammaren

Jag hittade en länk med fina gamla bilder från trakten. Ta en titt här!

Det ska tilläggas att det än idag tillverkas spik här. Såsom det alltid har gjorts!

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet