På en bädd av mossa

OMBERG Vägen som tog oss vidare från Hävla Kvarn var vindlande och vacker. Landskapet som passerade vittnade om att det en gång i tiden sprudlade av liv och företagsamhet i trakten. Efter ett tag började krafterna tryta och lägligt nog dök det upp ett bruk på vänster sida av vägen, närmare bestämt Övre Häfla Bruk. Vi satte oss ner och intog matsäcken samtidigt som vi betraktade de gamla byggnaderna och fantiserade oss tillbaka till den tid då hammarsmedjan var i bruk. Då den drygt 240 år gamla industrin plötsligt lades ner 1924 lade arbetarna ner verktygen där de stod och gick hem. Sedan dess har bruket stått orört.

Trots att det började bli sent tog vi efteråt en promenad inne på området väl medvetna om att detta var den första och förmodligen den sista gången vi skulle besöka platsen.

Övre Häfla Bruk

Vi tog avsked av bruket för att fortsätta vår färd längs grusvägen. Hela tiden skymtade vi sjön Regnaren men ingen plats i landskapet erbjöd något vidare bra ställe för camping. Efter ett tag sögs vi in i en lång mörk allé. Vi slutet av allén skymtade vi en vitputsad byggnad i dunklet. Det visade sig vara Regnaholm Slott. Också det en byggnad med historia… På högra sidan om vägen låg slottets ekonomibyggnader i kraftigt förfall. ”Tänk om vi skulle slå läger här, huh”. Angelägna om att snarast hitta en mysigare plats för nattläger passerade vi slottet med hast. ”Vi får kika närmare på det där någon annan gång”, sa vi unisont.

Backe upp och backe ner, Ödestorp, Börstorp och slutligen ett idylliskt landskap med små gårdar. Per tittade på ån som flöt mellan de små gårdarna och påkallade min uppmärksamhet på skylten ”Kanotled”. Med mjölksyran stramande i låren och vaderna verkade en kanotfärd rätt lockande.

Kanotled

När jag tittade på kartan konstaterade jag att ån stod i förbindelse med en sjö och att det fanns en traktorstig strax bredvid. På vinst och förlust drog vi cyklarna längs den långa dunkla stigen. Solen höll på att gå ner så nöden hade ingen lag – tältet måste upp. Per misströstade och fruktade att stigen bara skulle leda till en avverkningsplats. Plötsligt öppnar sig skogen och vi skådar ut över en spegelblank sjö.

Stigen

 

sjö

 

Kvällsfika

Efter det obligatoriska svalkande doppet och kvällsfikat kröp vi in i tältet och somnade ovaggade ovanpå den mjukaste bädd av mossa.

Näsnaren – Börstorp
Dagstripp: 83 km
Medelhastighet: 17,4 km/t
Total tid: 4 tim. 46 min.
Topphastighet: 49,5 km/t (Per)

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Börstorp

laddar karta - vänligen vänta...

Börstorp 58.900000, 15.666667
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet