Fabriken utan utsläpp

OMBERG Vi hade precis tagit avsked från Reijmyre Glasbruk och färdades nu norrut mot nästa kulturarv. Det är nästan omöjligt att undvika kulturhistoriska platser när man färdas i dessa trakter. Tyvärr måste man sålla bland dem för att över huvud taget komma någon vart på resan. Men Hävla Kvarn får man inte sålla bort.

Reijmyre Glasbruk hade fångat vårt intresse så pass länge den dagen att det egentligen började bli bråttom att finna nattlogi. Återigen, såsom många andra gånger, började stressen över att hitta någonstans att fricampa komma krypande i takt med att solen började dala. Med en viss tvekan svängde vi av mot den gamla kvarnen på avtagsvägen.

Till en början verkade stället helt folktomt. Efter en stund hörde vi människor samtala muntert uppe vid det stora boningshuset. För att inte störa kikade vi runt på kvarnens exteriör. Plötsligt dök en man upp och hälsade oss välkomna. Det visade sig vara mjölnaren Lars Ericsson som insisterade på att visa oss hans unika vattendrivna kvarn – det enda av sitt slag i Sverige. Vi klev in i en historisk, fullt fungerande kvarn som drivits av hans släkt sedan 1898. Vid första anblick såg det ut som ett museum. Men när han satte igång kvarnen och visade oss hur väl allt fungerade – såsom det gjort i över hundra år – förstod vi att det är en kvarn i fullt bruk som dessutom producerar ekologiskt mjöl på inget annat än vattenkraft. Mjölsäckarna som vittnade om kvarnens pålitliga produktivitet stod uppradade för leverans. Det är uppenbart att det är i historien vi hittar nyckeln till en hållbar framtid.

Ekologisk mjölproduktion

 

Mjölnaren Lars Ericsson. I tre generationer har hans familj drivit kvarnen.

 

Vattendrivet maskineri

 

Ännu en gång fick vi lova att återkomma. För flera kilo mjöl kan man inte ta med sig på en längre cykelresa. Hur mycket man än skulle vilja.

Efter ett långt och trevligt besök i den imponerande gamla kvarnen cyklade vi vidare i solnedgången utan att ha den blekaste aning om var vi skulle tillbringa natten.

[mapsmarker layer="38"]

 

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet