Göta Landsväg – cykling på historisk väg

GÖTA LANDSVÄG Det är helg, det är perfekt väder – och man vill ut på vägarna. När vi bodde söder om Stockholm gick den givna turen längs med Göta Landsväg mot Södertälje.

Göta Landsväg

Jag blev tipsad om vägen 2009 då jag, som dåvarande samordnare för Naturskyddsföreningens Cykelgrupp , var med och arrangerade Naturskyddsföreningens Klimatstafett och hade nöjet att dra ihop ett gäng cyklister för att möta upp ett par funktionärer som cyklat från Skåne.

Efter det blev det något av en tradition för oss att cykla denna väg på vårkanten, precis innan grönskan kommer igång.

Glömsta

Glömsta

Göta Landsväg är en historisk väg. Från medeltiden fram till 1600-talet har kungar, handelsmän, arméer och vanligt folk färdats längsmed denna dåtida huvudled till och från Stockholm. Vägen är rekonstruerad med hjälp av gamla kartor och genom forskning. Grundmaterialet till den gamla vägen kan skymtas av och till samtidigt som runstenar längs med vägkanten vittnar om en ännu äldre historia. När man cyklar längs med den gamla vägen genom skogar och över fält strax söder om storstaden kan man verkligen tänka sig hur det såg ut då det begav sig – högtrafikerad som den var med hästvagnar och vandrare. Då och då stöter man på informativa skyltar som berättar om fornlämningar, torp och platser med berättelser.

Eftersom vägen sträcker sig ett par mil kan det vara trevligt att ha matsäck med sig. På helgerna kan man istället passa på att ta sig en matbit på Flottsbro Värdshus som ligger längs med vägen.

Flottsbro

Skidliftarna i Flottsbro

Det är bra att på förhand rita upp färdvägen på en karta innan man ger sig av, annars är det lätt hamna fel. Speciellt när man stundom ska passera genom något villaområde.

Det finns två alternativ. Antingen tar man pendeltåget till Tumba och cyklar mot Stockholm för slutdestination Årstafältet. Eller också startar man helt enkelt från den lilla rekonstruerade bron på Årstafältet och cyklar söderut. Det senare alternativet öppnar för vidare färd ner mot Södertälje där de sista tydliga spåren efter den gamla vägen kan skönjas. Känner man sig riktigt peppad kan man därifrån cykla vidare genom Södermanland där Göta Landsväg forsätter – fast i form av asfalterad landsväg namngiven med en siffra.

Vägen mot Södertälje

Vägen mot Södertälje – helt bilfri!

Här är några informativa länkar:

Huddinge hembygdsförening ger här en detaljerad vägbeskrivning!

Historik om Göta Landsväg

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet