Nattläger i urskogen

OMBERG Det såg riktigt mörkt ut ett tag. Det regnade ihärdigt och vi var fullständigt dyngsura i våra vindtygsställ (resans dyraste investering). Vilka amatörer vi var fortfarande.

Efter att ha handlat proviant på en mack svängde vi av på en grusväg som slingrade sig fram mellan åkrar och granskogar. Regnet tilltog och Pers humör började svikta. ”Vad har vi gett oss in på egentligen? Vilka s**tkläder vi har på oss!”  Ja, vi var dyngsura och himlen var blygrå.

Regnmoln

Men efter några kilometer såg vi lättade att molnen började dra sig undan. Vi drog av oss våra blöta vindtygsställ och strax därpå trampade vi på under blå himmel och vi torkade snabbt i den varma eftermiddagssolen.

Privat

Då vi passerade Tista Slott, fortfarande på Sörmländsk mark, hade vi redan glömt regnbyarna. Vi hade sugits in i allén i hopp om att det skulle finnas ett trevligt slottscafé i andra änden. Fast vi bedrog oss. Det enda som mötte oss var en skylt som deklarerade att det var privat område.

I skrivande stund gör jag ett återbesök på Tista Slott via webben och konstaterar att tiderna förändrats sedan vi var där sist.

Vi pinnade på i den varma kvällssolen genom det böljande landskapet. Vi var ivriga att nå gränsen till Östergötland innan det blev allt för sent. Men efter elva mil såg vi oss som besegrade och vi började söka oss ett nattläger. Som tur var hade vi precis cyklat in i Mossängsreservatet. Enligt kartan skulle det ligga en sjö i slutet av en liten dunkel skogsväg. Och det visade sig stämma.

Näsnaren

Det var rätt mörkt när vi äntligen nådde sjön så vi hade ingen koll på vad det var för en plats. För att undvika myggsvärmarna åt vi vår kvällsmiddag, kycklingklubbor och stormkökskokt ris, på flytbryggan. Stället vi hamnat på var nedslitet. Man fick passa sig så att man inte trampade ner i hålen på flytbryggan. Vid strandkanten stod trasiga trädgårdsmöbler i plast som såg ut att ha stått där året runt de senaste femton åren.

Dunklet och det mänskliga slitaget satte igång morbida tankar hos mig. Tältet slog vi upp en bit bort dolt i en skogsdunge. Och jag bad en stilla bön att vi inte skulle bli uppätna av en björn, våldtagna av ett drogpåverkat ungdomsgäng, lustmördade av en urskogseremit… Fantasin saknar gränser då det kompakta mörkret omringar den tunna tältduken.

Gnesta-Näsnaren
Dagstripp: 113 km
Medelhastighet: 19,5 km/t
Total tid: 5 tim. 54 min.
Topphastighet: 51,8 km/t (Anna)

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Uppsa kulle - Näsnaren

laddar karta - vänligen vänta...

Tista Slott: 58.823518, 16.890965
Näsnaren: 58.827961, 16.334610
Uppsa kulle: 58.884123, 17.089974
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Tista Slott
Nyköping, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Näsnaren
Näsnaren
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Uppsa kulle
Uppsa kulle, Sverige

 

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet