Mannen på Uppsa kulle

OMBERG Stockholm låg indränkt i en kvav fuktighet och ett vitt dis täckte himlen. Som vanligt kom vi iväg lite för sent. Inte förrän vid tiotiden rullade vi över S:t Eriksbron mot Karlbergs pendeltågsstation. För att vinna tid hade vi planerat att utgå från Gnesta och trampa oss förbi Södermanland under den första dagen.

På en landsväg i Södermanland

Den givna vägen för cyklister som ska söderut från Stockholm är vägarna genom Runtuna socken. Där är det sparsamt med biltrafik och omgivningarna bär intressanta spår av vår forntid. Längsmed vägarna står runstenarna praktiskt taget på rad. Och vill man cykla i de medeltida kungarnas fotspår kan man ta en avstickare längs Eriksgatan.

Runstenar i Runtuna

Första stoppet på vår färd blev Uppsa kulle där vi intog våra baguetter med fetaoströra – i duggregn. Vi tittade skeptiskt på de grå molnen som seglade över himlen och vi började faktiskt diskutera en eventuell återfärd. Regnkläderna vi köpt var inga direkta regnkläder utan snarare vindtygsställ. Plötsligt dyker det upp en man iklädd stickad kofta/jacka á la sydamerikanskt folklore. Mannen kan uppskattningsvis ha varit ett par år äldre än oss. Entusiastiskt börjar han berätta, med kraftig brytning på spanska, om Uppsa kulle och de historiska vingslagen man kan känna på denna ”magiska” plats.

Det visade sig att mannen hyrde ett litet torp bredvid kullen. Han kom ursprungligen från Sydamerika och på frågan varför han kände så starkt för just den här platsen svarade han att det fanns liknande kultplatser där han kom ifrån. Uppsa kulle var en plats som hade en så stark dragningskraft på honom att han inte kunde lämna den. Trots ödsligheten. Han tittade på oss med intensiva mörka ögon och hans passion för platsen gick inte att ta miste om. Jag lade märke till att han hade ett besynnerligt smycke tillverkat av stenar och små fjädrar kring sin hals.

Efter en lång diskussion om kultplatser, ekologisk odling och de gemensamma nämnarna i den globala mänskliga kulturhistorien klev vi åter upp på cyklarna för att återta färden. Mannen hade ifrågasatt våra funderingar på att vända tillbaka till bekvämligheten i staden och bad oss betänka alla spännande möten vi skulle gå miste om. Och vi tog således vårt förnuft till fånga och gjorde oss åter redo att möta nya äventyr. Inte skulle vi låta lite duggregn stoppa oss.

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Gnesta - Uppsa kulle

laddar karta - vänligen vänta...

Runtuna: 58.871930, 17.070420
Gnesta: 59.048348, 17.307228
Uppsa kulle: 58.884123, 17.089974
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Gnesta
Gnesta, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Runtuna
Runtuna, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Uppsa kulle
Uppsa kulle, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet