Cineastens bondbröd

Det här är ju inte direkt någon receptsajt. Men jag lyckades så oförskämt bra med det här brödet så…

Det var egentligen för sent på kvällen för att sätta igång att baka. Men eftersom det inte fanns något frukostbröd hemma så blev det till att sätta en deg i alla fall. Men det fick lov att bli på mina premisser.

50 gram smör
3 dl ekologisk yoghurt
2 dl vatten
1 påse torrjäst
2 tsk salt
2 tsk socker
Ca 12 dl ekologiskt specialvetemjöl

Smält smöret i en större gryta. Blanda yoghurten med vattnet och häll ner i grytan. Värm upp till fingertemperatur. Häll ner vetemjöl och bearbeta degen i grytan tills den blir jämn och fin. Låt degen jäsa i grytan samtidigt som du bänkar dig framför TV:n och ser en riktigt bra långfilm i cirka två timmar.

När filmen är slut bearbetar du degen, återigen i grytan. Varför söla ner ett bakbord? När degen är jämn och fin delar du den i två delar och gör två bollar av dem som du lägger på en smord plåt. Och så in i ugnen, näst längst ner. Varmluftsugn 200 grader eller i vanlig ugn 225 grader. Titta till dem när det börjar sprida sig en väldoft av nybakat bröd i köket. Full koll på tiden hade jag inte. Men titta till brödet efter en halvtimme och stick i det för att kolla att det inte är degigt inuti.

Bondbröd

Resultatet blev ett par höga, fasta bröd med hård och krispig yta. Helt makalöst goda.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet