Bland rövare och troll

Oktober månad börjar närma sig sitt slut och kvicksilvret har ikväll sjunkit till under minus fem grader. Lillen snusar under dunbolstret och det glöder i kaminen. Jag sitter och drömmer mig tillbaka till cykelresan runt Siljan dagarna runt midsommar 2010. Det är nu bara några mil kvar innan vi får vila ut i stugan i Rättvik…

SILJANSLEDEN Landskapet vi färdas genom är tidvis lika musealt som gammelbyn vi precis besökt. Vi passerar nedlagda bensinmackar och livsmedelsbutiker med gamla solblekta reklamskyltar från mitten av åttiotalet.

Dieselpump

Men stundtals cyklar vi även igenom kluster av smågårdar som liksom Bullerbyn vimlar av barn. Små enklaver av liv där gårdsmuseer och butiker skänker hopp om en levande landsbygd.

Vi styr vår kosa mot ett vattenfall och före detta rövartillhåll – Styggforsen. Här vill jag lova att det sjuder av liv. Vi välkomnas av bruset från vattenfallet och tusentals och åter tusentals myggor.

Styggforsen

Platsen är magisk med sitt eviga brus och sin märkliga historia. Grottorna i bergen som omgärdar vattenfallet har givit husrum åt rövare, banditer och troll! Fogdeklippan som reser sig bredvid vattenfallet, och som mejslades fram av det stora meteoritnedslaget för 370 miljoner år sedan, lockade en gång i tiden en deprimerad kronofogde att sätta sig på sin häst och i vild galopp färdas mot stupet. Hästen tvärstannade dock och räddade sitt eget liv och fogden från självmordet.

Vattenfall

För att göra vattenfallet egentlig rättvisa måste man som fotograf hänga sig ut över staketet längst ut på Fogdeklippan. Tyvärr hade jag inte tillräckligt med is i magen för att göra det, så vi får hålla tillgodo med denna bild istället.

Området är ett naturreservat som rymmer mängder av sällsynta arter och ett spektrum av berglager.

Efter en vandring upp och ner längs trapporna som omgärdar det 36 meter höga vattenfallet var det dags för återfärd till Rättvik. Vi måste tyvärr återigen varna för en riskabel del av Siljansleden. Sträckan längsmed länsväg 301 innebär en kamp med långtradare och en vägren på bara någon decimeter som tillflyktsort.

Hyrstugan

Vila

Vi överlevde de återstående två milen till Rättvik och pustade slutligen ut i stugbyn med den fantastiska utsikten över Siljan.

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Furudal - Rättvik

laddar karta - vänligen vänta...

Furudals Bruk: 61.195367, 15.170589
Styggforsen: 61.006365, 15.190659
Furudal: 61.173630, 15.166566
Rättvik: 60.881624, 15.134676
Gammelstan: 61.117169, 15.253057
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Furudals Bruk
Furudals bruk, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Styggforsen
Styggforsens naturreservat
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Furudal
Ore Fritid, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Rättvik
Fyrklöverns Stugby AB, Vålsvedsvägen, Rättvik, Sweden
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Gammelstan
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet