”Vad hurtiga ni ser ut när ni cyklar. Har ni ingen bil?”

”Vad hurtiga ni ser ut när ni cyklar. Har ni ingen bil?” Den här repliken har man fått några gånger genom åren. Häromdagen kom den från en granne i området.

Bil

Svaret skulle kunna göras hur långt som helst. Jo, vi har en bil men det finns en egennytta med att välja cykeln istället. Det kan vara svårt för en inbiten bilist att förstå. Men det finns många tillfällen där bilen inte är något alternativ. Där det helt enkelt bara fungerar med cykeln.

Här följer några exempel.

När vi bodde i stan var cykeln det självklara valet när det gällde att snabbt ta sig förbi bilköer och kollektivtrafiktrassel. Det enda sättet att komma i tid till jobbet helt enkelt! På landsbygden där kollektivtrafiken är underdimensionerad och närmsta affär ligger långt bort är bilen en oumbärlig nyttopryl. Medan den i stadsmiljö orsakar trafikkaos, buller, dålig luft, aggressivitet och är dessutom svår att ställa ifrån sig.

Sergels Torg

Som före detta storstadsbo sitter nyttan med cykeln i ryggmärgen. Man upplever mer, man kommer fram snabbare och det finns en gemenskap mellan cyklister som människor isolerade i bilar går miste om.

Nu när vi bor på landet finns det dessutom mängder av anledningar att ta cykeln som kort och gott har med livskvalitet att göra. Som till exempel…

När man vill omsvepas av de ljumma havsvindarna på väg ner till stranden en sommareftermiddag.

Eller då man hör syrsorna spela i dikesrenen när man i behaglig takt tar en cykeltur en varm augustikväll.

Eller då en serenad av fågelsång ackompanjerar knastret från den spröda isen på vattenpölarna i mars då man ger sig ut för att fånga de första värmande solstrålarna.

Eller att lyssna till den lille som sitter i cykelvagnen och kiknar av skratt i nedförsbackarna.

Eller en spontan tur med cyclocrossen en sval oktoberdag då höstlöven sprakar av färger och när man bara ramlar på kantarellfynden eftersom man färdas i perfekt hastighet och formligen kan känna doften av delikatesserna.

En tur med bilen kan aldrig jämföras med en cykeltur eftersom den till skillnad från cykeln avskärmar sinnesintrycken.

Dessutom mår man så oförskämt bra efter en runda med hojen!

Så nej, vi cyklister är inte ”hurtiga”. Vi är livsnjutare.

 

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet