På besök hos Näcken

SILJANSLEDEN Allt medan vi cyklar fram genom susande skogar och böljande fält kommer vi så äntligen fram till en liten stad – Norrboda. Vi smyger andäktigt fram bland de små kvarteren.

Norrboda

Kvarter i Norrboda

Det hänger stora handsmidda nycklar utanför några av portarna. Försiktigt vrider vi om låset för att hälsa på hos mor Anna på undantaget. Hon delade sin bostad med sina djur. En ko och tre getter. Trots närheten till kreaturen fanns det ändock en viss ordning i den lilla stugan. I alla fall nu under museala förhållanden. Men lukten kan inte ha varit nådig då det begav sig. Och flugorna!

Undantaget

Härbre

Härbret har stått på sin plats i över fyra hundra år.

Den äldsta byggnaden uppfördes för cirka 400 år sedan. Tanken är svindlande. Att detta lilla härbre har gått igenom fyra hundra vintrar samt otaliga höststormar och åskoväder. Det är vad jag vill kalla kvalitativt byggande.

Medan vi gick där och kontemplerade bland de gamla husen dök det plötsligt upp ett gäng franska turister som högljutt diskuterade det lilla samhället. Med ens försvann förtrollningen och vi beslutade oss för att cykla vidare.

Luften dallrade över asfalten och vi spanade ihärdigt efter ett lämpligt vattendrag att svalka oss i.

Ån

Så fann vi äntligen en liten å med tillhörande naturstrand. Vilken lyx! Per parkerade cykeln bredvid vägen och forcerade det höga gräset på väg ner mot vattendraget. Målet var stranden på andra sidan…

Det blir inte alltid som man tänkt sig. För att komma över till stranden var man tvungen att vada över i iskallt, och då menar jag riktigt iskallt vatten, på en botten av kvicksand. Rörde man sig inte tillräckligt snabbt sjönk man obarmhärtigt ner i den bottenlösa sanden. Till råga på allt blev vi anfallna av hundratals bromsar av varierande storlek. Så det blev ett mycket snabbt dopp, för Per. Att stå till midjan i kvicksand omgiven av iskallt strömmande vatten och ha överkroppen täckt med tuggande fäbromsar var för mycket för mig. Jag drog mig således tillbaka i all hast med oförättat ärende. Näcken ville inte ha oss där helt enkelt.

Stranden

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Norrboda

laddar karta - vänligen vänta...

Norrboda 61.117293, 15.252886
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet