Genom en rödmålad idyll

SILJANSLEDEN Vi startade dagen med frukostbuffé på campingrestaurangens soliga altan. Lyckliga över att vädergudarna stod på vår sida även denna dag glömde vi snabbt kvällens intermezzo.

Mätta och belåtna gav vi oss sedan av mot campingens strand för att få lite svalka i den varma morgonsolen.Vi blickade ut över Österdalälven och den enorma sandbanken som bildats i mitten av vattendraget. Det blev inget mer än en titt då vattnet var bedövande kallt. Vi beslutade oss för att besöka Zorns gammelgård istället.

Zorns gammelgård

Nackdelen med att komma iväg tidigt är att inga sevärdheter har hunnit öppna. Vi fick utnyttja fördelarna istället. Det vill säga komma iväg på cykelfärden. Och i och med det så var det ytterligare en herre att återvända till, förutom Axel Munthe.

Mora

Gågatan du hittar i varenda småstad och miljonprogramsförort i Sverige. Den skapades i omdaningens tid på 1950- och 1960-talen då allt skulle normaliseras. Landsortsstädernas stadskärnor utplånades och folket fick EPA, Domus och parkeringshus.

Vi inhandlade smörgåsar samt solskydd och styrde sedan kosan mot Orsa.

100627_0031_w

Thaibutiken

Prydnadscykel

Efter att ha färdats genom en idyll målad med falurödfärg kom vi plötsligt ut i en barrträdsklädd ödemark med vita kalkstensvägar som gick kors och tvärs. Inte en bil, inte en människa syntes till. Det enda sällskapet var ett gäng korpar som följde vår färd nyfiket från trädtopp till trädtopp. De små dammiga vägarna formade en oavsiktlig labyrint. Det var så pass kul att cykla där inne att det inte blev mer än en mobilbild i farten. Och den bilden har jag slängt upp här.

Bågbro

Orsa

Daisy's i Orsa

Efter en timmes väntan fick vi så äntligen vår lunch på Daisy’s i Orsa. Vem har sagt att snabbmat är snabb? Men den var värd varenda kalori. Med nyvunna krafter tog vi oss an det som skulle visa sig vara den första klättringen upp mot de blå bergen, en cykelbana med kraftig uppförslutning ut ur Orsa.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet