”Välkomna till Mora!”

SILJANSLEDEN Campingen visade sig vara lika stor som halva Mora. Vi cyklade in bakvägen och irrade omkring ett tag innan vi till slut hittade incheckningen. Då vi kom fram skulle de precis stänga.

Vi tog våra hyrlakan och rullade iväg mot stugan. Vi såg verkligen fram emot att krypa ner mellan ett par svala lakan efter dagens strapatser.

Huset vi skulle bo i rymde logi för tre sällskap. Då Per rykte upp dörren bolmade cigarettröken ut. Inifrån stugan hördes en grötig röst hälsa Per välkommen.I allrummet satt tre överförfriskade individer. Jag bävade för att gå in. Jag bet ihop och tog tjuren vid hornen, eller rättare sagt, cykeln i bockstyret och flydde forcerat in i det minimala tvåbäddsrum som visade sig vara vårt. Även detta rum var indränkt i cigarettrök och whiskeyångor. Sex vattniga ögon följde flegmatiskt min framfart genom rummet. Medan Per tvingades stå kvar och lyssna på den korpulente mannens tragiska levnadsöde satt jag inne på rummet med stegrande ilska. Rummet med den skraltiga våningssängen var stekhett och såg ut att höra hemma på ett ungdomskollo. I väntan på Per ögnade jag igenom klottret på insidan av dörren. Lotten <3 Miche…  Life is like a pubic hair on a toilet seat- sooner or later you get pissed off…

För att slippa problem med, vi kan kalla honom ”Benny” och de två lettiska byggnadsarbetarna, genomled Per både historien om Bennys skilsmässa och skenande viktökning, innan han lyckades slita sig från konversationen och tränga sig in i vårt trånga rum. ”Vi byter stuga – nu!” sa Per och drog efter andan innan han åter skulle tvingas konfronteras med stugkamraterna.

Då Per passerade allrummet igen hejdades han av Benny som ville truga i Per den sista skvätten whiskey samt ett kapitel till om sig själv. Den här gången om hur han förbarmade sig över sina skyddslingar letterna som, enligt honom själv, såg honom som en fadersgestalt. Den ena letten som varken kunde svenska eller engelska satt och skrockade medan den andre hade däckat och snarkade ljudligt i sin slitna fåtölj. Med ansträngd artighet lyckades Per åter krångla sig ur kallpratet.

Efter ett tag kom Per tillbaka i sällskap med föreståndaren. Vi smet ut med våra cyklar samtidigt som föreståndaren tog sig ett snack med festsällskapet. Vi var lite nervösa inför konfrontationen. Men allt avlöpte väl då han smidigt ursäktade oss med att vi skulle delta i cykelloppet och behövde en god natts sömn.

Istället fick vi flytta in i en angränsande stuga. Med en luftkonditionering som lät som en lastbil på tomgång. Jag låg och tänkte tillbaka på ön där ute i Siljan, med sina lånebåtar och sin täta mörka granskog. Hur hade det inte varit att sova över där?! Först när det hade börjat ljusna utanför stugfönstret infann sig sömnen.

Hyrstugan

Rättvik – Mora

Dagstripp: 124,2 km
Medelhastighet: 18,68 km/t
Total tid: 6 tim. 40 min.
Topphastighet: 52,48 km/t (Per)

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Rättvik - Mora

laddar karta - vänligen vänta...

Mora: 61.010900, 14.533410
Zorngården: 61.006704, 14.538620
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Rättvik
Rättvik, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Leksand
Hildasholm, Klockaregatan, Leksand, Suède
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Hildasholm
Hildasholm, Klockaregatan, Leksand, Suède
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Sollerön
Sollerön, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Vaverön
Vaveron, Leksand, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Sundsnäs
Sundsnäs Siljansnäsvägen, Leksand, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet