Vilse på Sollerön

SILJANDSLEDEN Vägen mot Sundsnäs var rena mardrömmen. Den smala kurviga vägen erbjöd en vägren på ett par centimeter. En bilist körde så nära att han touchade Pers arm med backspegeln. Vi cyklade med hjärtat i halsgropen. Den här delen av Siljansleden är knappast anpassad för familjecykling. Eller cykling över huvud taget.

Sundsnäs

Som tur är viker Siljansleden in på en i stort sett otrafikerad väg på andra sidan denna övergång.

Bilfritt

Björnskog

Vaverön

Vaverön på andra sidan är ett naturreservat. Man kan låna en av roddbåtarna och ro över. På ön finns stugor för övernattning.

100626_0108_w

Vi cyklade på den lilla skogsvägen en hel evighet tyckte Per, som föredrar öppna landskap. Själv njöt jag i fulla drag. Skogsdoften, tystnaden och ingen som helst motortrafik. Som gjort för kontemplation. Förutom att jag hela tiden var lite smårädd att en björn skulle rusa ut från skogen.

Efter ett tag kom vi ut på en asfalterad väg, även den kantad av tät skog. Här var det också sparsamt med biltrafik. Däremot blev vi omkörda av en hel del racercyklister. Det kändes tidvis som om vi deltog i någon form av motionslopp. Och det gjorde vi också, ofrivilligt. Då vi kom fram till Sollerön visade det sig att Solleröloppet var i full gång.
Vi avnjöt varsin pizza på öns campingkrog, som var fylld med människor i Lycra.

Utsikt från Sollerön

Raggarbil

På Sollerön lyckades vi cykla totalt fel. Vi skulle följa Siljansledens skyltar. Men vid avtagsvägen mot Mora tycktes de helt ha försvunnit. Enligt vår karta skulle leden gå längs en liten väg. Som nu verkade vara helt uppslukad av marken. Istället stod det funktionärer för cykelloppet i brandgula västar som med ivriga gester guidade oss – åt fel håll. De trodde att vi deltog i cykelloppet. När vi förirrat oss in i ett sommarstugeområde som slutade i en vändzon, vände vi för att åka och fråga funktionärerna om Siljansleden. Men då vi kom tillbaka hade de försvunnit. Ett practical joke?!

Efter många om och men kom vi äntligen ut på rätt väg. En nyasfalterad bred vägbana utan någon som helst biltrafik. Under hela färden längs den nyanlagda vägen mötte vi inte en enda själ. Solen låg lågt och den djupsvarta asfalten svettades och bländade. Vi låg på med en medelhastighet på fyrtio kilometer i timmen. En bilfri väg, kilometer efter kilometer på plant underlag och doften av ny asfalt…

Då vi nådde Mora hade det hunnit bli skymning. Per var orolig att campingen skulle ha hunnit stänga. Kallhamrat slängde jag bara ett getöga mot Zorns gammelgård och trampade målmedvetet vidare mot campingen.

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Leksand - Sollerön

laddar karta - vänligen vänta...

Hildasholm: 60.733991, 14.980875
Sollerön: 60.916360, 14.617330
Vaverön: 60.833333, 14.866667
Sundsnäs: 60.816297, 14.821587
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Hildasholm
Hildasholm, Klockaregatan, Leksand, Suède
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Sollerön
Sollerön, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Vaverön
Vaveron, Leksand, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Sundsnäs
Sundsnäs Siljansnäsvägen, Leksand, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet