Midsommarafton i Rättvik

DEL 2/2

SILJANSLEDEN Då vi kommer tillbaka till Rättvik brakar ett åskoväder lös. Vi flyr in på pizzerian vid torget och äter en föga traditionsenlig midsommarmiddag. Från uteserveringen har vi bra koll på när folk börjar samlas för avmarsch. Ur en raggarbil hoppar en man med folkdräkt. Han springer in på thairestaurangen bredvid, hukandes för regnbyarna.

Lagom till uppställningen skingras plötsligt åskmolnen. Den varma kvällssolen får den våta asfalten att ånga. Spelmanslaget stämmer sina fioler och under den gemensamma promenaden upp till festplatsen klingar Äppelbo gånglåt.

Midsommarfirandet i Rättvik lämnar ingenting att önska. Här finns allt – folkdräkter, folkmusik, blomster och slöjd.

Dalkulla

 

Midsommarfolket

 

slojd_w

Nöjda med firandet går vi sedan hem mot hyrstugan. Vi promenerar genom campingen där festen är i full gång. Oset från grillarna ligger tätt över husvagnar och förtält. När vi går förbi höjer folk sina ölburkar och önskar glad midsommar. Medan föräldrarna är upptagna med snapsandet kör småbarnen rally på grusgångarna med sina cyklar.

Väl uppe vid stugan festar vi loss på jordgubbar med grädde och alkoholfri cider. Jajamen, imorgon är det långcykling som gäller och då kan man inte ha blybasker. Utsikten från stugan var nog så berusande.

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet