Midsommarafton i Rättvik

DEL 1/2

SILJANSLEDEN Vi väcks redan klockan fyra av ett gäng skatungar som funnit att vårt fönster står på glänt och som gör allt för att få oss klarvakna. Efter enträgna försök lyckas vi sova ytterligare ett par timmar, med skatorna kraxandes i bakgrunden.

Klockan sju ger vi upp. Skatorna kivas vidare bland björkarna på ängen bakom stugan. Frukosten avnjuts på den lilla verandan. Utsikten är hänförande med Siljans glittrande vatten och bergen som majestätiskt reser sig kring sjön i olika blå nyanser. Den får oss att längta efter morgondagens cykling.

Amtjärnsbrottet

Amtjärnsbrottet

På förmiddagen ger vi oss iväg för att titta på omgivningarna. Vi styr vår kosa mot Dalhalla och lyckas köra vilse på de små timmervägarna.Vi passerar flera skyltar som aviserar sevärdheter i form av gruvor och stenbrott. Vi stannar till vid Amtjärnsbrottet. En liten stig leder genom den täta skogen till brottet där det hämtats kalk från slutet av 1800-talet fram till 1948. Det blir en snabb titt då ettriga myggsvärmar attackerar oss. Vi flyr snabbt därifrån. Det kunde dock inte de stackarna som en gång i tiden knackade kalk i brottet, från morgon till kväll, sex dagar i veckan.
I flykten greppar jag ett fossil som visar sig vara en förstenad sjölilja. Den lilla stenen är ett vittnesbörd från en organism som levde här för 400-500 miljoner år sedan. På den tiden då Sverige låg på tropiska breddgrader och täcktes av havsvatten. Det är en svindlande känsla att hålla det lilla föremålet i sin hand.

Vill man inte anfäktas av tusentals myggor medan man läser på informationsskylten vid kalkbrottet kan man grunda sina kunskaper om platsen genom att besöka den här informativa sidan.

Vid femtiden ska midsommartåget starta vid bron så vi beslutar oss för att återvända till byn. På den vänstra sidan av vägen tornar några höga byggnader upp sig. Vi stannar till för att ta oss en titt på byggnaderna, som visade sig vara just det kalkverk (Kullsberg) som tagit hand om kalken från bland annat Amtjärnsbrottet.

Den väldiga fabriken är som en förfallen katedral. Byggnaden härbärgerar mängder av fåglar vars skrin ekar ödesmättat mellan fasaderna.

 

Kalkverk

 

Kalkverk baksida

Intresserad av att se de rafflande interiörbilderna?

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet