På en serpentinväg rakt in i förorten

DEL 2/2

GÖTA KANAL (etapp 10) Vår forstsatta färd mot Stockholm gick backe upp och backe ner på små grusvägar kantade av granskog och små röda torp. Landskapet öppnade sig först då vi kom fram till den avlånga ön Mörkö. Vägen mot färjan över Skanssundet omgärdades istället av vidsträckta sädesfält. Däcken stektes av asfalten och få var de träd som kunde ge två svettiga cyklister skugga.

Trosa

Det var inte bara vi som ville ha en stärkande bit äppelkaka på cykelfärden

Vid färjeläget stod farsor och fiskade mört tillsammans med sina söner. Det var några mil sedan vi tittade på kartan så vi stod och spekulerade i vad som skulle vänta oss på andra sidan sundet. Det visade sig att sommarstugeidyllen på andra sidan tillhörde Botkyrka kommun. Vi var alltså plötsligt hemma i Stockholm.

Vi lät bilarna från färjan passera innan vi trampade vidare över Näslandet. Vägen var behaglig med en lätt uppförslutning längs en tallmo. Biltrafiken var sparsam. Vägen ringlade vidare mellan glest belägna sommarstugor och större skogsområden. Strax innan allvaret skulle börja, det vill säga inträdet eller ”incyklingen” i tätort, fick vi glädjen att rulla ner för en flera kilometer lång och lagom brant serpentinväg. Vi tjoade och njöt ned för backen, trots att den ledde oss tillbaka till storstadssmeten. Efter den tätt trafikerade 225:an mot Vårsta var det de gamla goda cykelbanorna som skulle leda oss genom förortsdjungeln hem till Kungsholmen. Vi la märke till att asfalten var våt hela vägen till staden. Stora regnmoln hängde över Stockholm. Vi låg hack i häl med ovädret men gled fram i dess kölvatten i ljummen kvällssol.

Vi kom fram till Kungsholmen precis innan pizzerian på Flemminggatan stängde. När vi kom hem sjönk vi ned i soffan med var sin pizza, ivrigt diskuterandes allt vi varit med om på resan. Då brakade det loss. Tidernas åskväder. Regnet öste ner utanför fönstret. Det är vad man kan kalla en perfekt final på ett härligt cykeläventyr!

Södermanland

Not: Även om vår utrustning inte var helt och hållet proffsig är vi glada att vi inte lät det stoppa oss. Då hade vi gått miste om detta minnesvärda underbara cykeläventyr.

Nynäs Slott- Stockholm
Dagstripp: 104,3 km
Medelhastighet: 16,6 km/t
Total tid: 6 tim. 17 min.
Topphastighet: 44,9 km/t (Anna)

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Nynäs Slott - Stockholm

laddar karta - vänligen vänta...

Trosa: 58.898514, 17.551353
Nynäs Slott: 58.807942, 17.366338
Mörkö: 59.012284, 17.664642
Skanssundet: 59.050973, 17.691422
Kungsholmen: 59.331181, 18.040736
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Trosa
Trosa, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Nynäs Slott
Nynäs Slott, Tystberga, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Mörkö
Mörkö, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Skanssundet
Mörkö, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Kungsholmen
Kungsholmen, Stockholm, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet