Kemikalievåldtäkten

Idag kom det skrämmande resultatet från Svenska Dagbladets bisfenol A-experiment. Fyra modiga reportrar har under  en kortare period enbart ätit produkter som dokumenterat eller sannolikt är paketerat i förpackningar innehållandes den hormonstörande och cancerframkallande plastkemikalien bisfenol A. Det vill säga i huvudsak mat från konservburkar och burkläsk. På bara två dagar, efter ett intag av tre-fyra konserver hade de ökat halten av BPA i urinen med upp till 4600 procent.

År 2010 förbjöds bisfenol A i nappflaskor och förpackningar för mat riktad till barn under tre år. Man utgick från försiktighetsprincipen i det fallet. När det gäller matförpackningar för människor i fertil ålder och gravida har man inte vidtagit några åtgärder. Trots att det är känt att foster tar störst skada av kemikalien.

Då jag väntade Rasmus och perioden innan undvek jag mat från konservburkar med vit plastfodring. Eftersom det talats en längre tid om att just den skulle innehålla BPA (bisfenol A). Sedan kommer det fram att de flesta konservburkar (eller alla) har plastfilmen. Den kan uppträda helt ofärgad transparent och är för ögat i det närmsta omöjlig att upptäcka. Skrapar man på insidan av sardinkonserven upptäcker man kemikaliefällan..
Till och med ekologiska livsmedel slänger man ned i giftburkarna…

Hur slipper vi undan?

Den enda nyttan med alla dessa ton kemikalier som pumpas ut i miljön och in i våra kroppar är den ekonomiska vinsten till kemikalieindustrin. Förhoppningsvis tvingar vi konsumenter fram en förändring genom att sluta köpa giftet. Nu kräver vi att få veta vari det finns.

Ni, av marknadskrafterna underkastade, politiker som är så rädda att ta ansvar för att kemikalier inte sprids i onödan – kräv åtminstone att kemikalierna i maten deklareras i innehållsförteckningen!

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hoga-halter-bisfenol-i-mat-pa-burk_7251751.svd

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet