Övernattning i Förråd

GÖTA KANAL (etapp 7) Vi vaknar till ett stilla smatter på tältduken. Det duggregnar och himlen är jämngrå. Vi slår på vår lilla transistorradio för en väderleksrapport och spanar efter en lucka i molntäcket. Ingen solglimt i sikte. Men däremot en enorm brun fågel som sätter sig på en tallgren som böjer sig i underkastelse av dess tyngd. En havsörn! Jag ålar mig försiktigt ur tältet för att försöka fånga den på bild.(Tyvärr är det inte ornitologobjektivet som sitter på kameran denna resa. På bilderna ser örnen mest ut som en i gänget då den flyger in i en svärm skarvar som passerar förbi över Roxens yta.)
Stärkta av den imponerande synen intar vi frukosten vid den halvt igenväxta badviken. Traditionen med morgondopp hoppade vi över denna morgon. Inte bara på grund av duggregnet. De små vågorna som rullade in mot stranden dämpades av en sörja av alger. Roxen såg inte ut att må något vidare.

Det blev en snabb frukost. Vi packade ihop lägret i det stilla duggregnet och kämpade oss upp till vägen längs den branta lerstigen. Vi kastade en blick mot hagen som låg belägen på baksidan av vårt tält. Där var den, med sina fallfärdiga vindskydd och med sitt staket vars ena långsida låg platt på marken. Alldeles tom…
Med huvudena fulla av funderingar på vem som strukit omkring på baksidan av vårt tält sent igår kväll, cyklade vi mot Bergs slussar.

Bergs slussar

Medan vi beskådade Bergs berömda slusstrappa sprack molntäcket upp. Under dagens etapp skulle vi passera Roxen via Linköping. Göta Kanal skulle vi inte få återse förrän dagen därpå så vi bestämde oss för att ta en titt på Vreta Kloster som kompensation. Strax före Linköping möttes vi av en fantastiskt lång nedförsbacke. Vi lättade på bromsarna och lät cyklarna rulla fritt ner för backen. Vilken njutning! Men vänta missade vi inte Vreta Kloster nu? Vi tittade på varandra och sedan på backen. Den såg inte alls lika angenäm ut från det här hållet då den förvandlats till en kilometerlång uppförsbacke. Vi beslutade oss för att låta Vreta Kloster vänta till nästa gång.

4404F_23_2

Vi cyklade ett varv inne i Linköping och begav oss sedan till domkyrkan för att kika lite på den. Inne i kyrkan la vi märke till en salongsberusad transvestit i skyhöga klackar, rosa figursydd klänning och blont löshår ner till knävecken, tända ett ljus och knäfalla i bön. Efter den synen drog vi iväg och köpte oss varsin tunnbrödrulle med räksallad och satte oss vid Stångebrofältet. Solen log visserligen emot oss men den iskalla snålblåsten från Stångån dämpade njutningen av lunchen en smula.

Vindkraftverk

Mellan böljande vetefält och vackra vindsnurror färdades vi mot det okända målet för vårt nattläger. Fricamping är ett lotteri. Den här kvällen skulle vi vara förutseende och spana efter ett läger i god tid. Vi började speja över landskapet längsmed vägen vid sexsnåret. Efter att ha cyklat en dryg timme genom åkeröknen skärskådade jag kartan och upptäckte jag att det faktiskt fanns en liten streckad linje som såg ut att leda fram till Roxen. Vi tog av på en liten grusväg som skulle leda mot stigen. Den lilla vägen gick som en serpentin mellan veteåkrar och trädoaser. Vägen krympte och krympte tills den förvandlades till två djupa traktorspår genom en tät granskog. Vi stretade svettandes med våra överlastade cyklar i myggsvärmarna. Jag som läst kartan kämpade på målmedvetet. Per protesterade och svor bakom mig.

Det kändes som en evighet men efter ett tag syntes äntligen Roxens glittrande vatten mellan granstammarna. Jag som visste vart vi var på väg drog ändå lättad en suck medan Per formligen jublade.

Roxen

Vi kastade oss i vattnet direkt vid ankomsten för att skölja bort vägdamm, svett och granbarr. Då vi kom upp värmde vi oss i kvällssolen på de varma klipporna. Vi hade plockat fram kartboken och planerade färdvägen inför morgondagen då vi plötsligt hörde barnröster sjunga ”Row row row your boat…”. Runt udden kom en kanot med fyra små flickor. De styrde mot oss då de fick syn på oss.

Attans tänkte vi. Nu blir vi bergis ivägkörda. Den här tältplatsen var väl för bra för att vara sann. Flickorna paddlade fram till klippan och en av flickorna hoppade iland. De frågade om vi hade tändstickor att låna ut. Per gav dem vår tändsticksask, flickorna tackade och paddlade vidare till en angränsande udde och började göra upp eld. ”Men Per, du har ju inte tänt stormköket! Nu får vi ju ingen middag.”
Vi satt och smågruffade ett tag tills vi plötsligt hörde en röst bakom oss. Det var en av flickorna från kanoten som kommit tillbaka. Hon sträckte fram en ny tändsticksask som hon hämtat hemma på gården. Hon bad om ursäkt för att de hade blött ner vår och försvann sedan tillbaka in i skogen.
”Där ser du, här ute på landet kan man lita på människor!” sa Per med ett lättat skratt.

Vi åt en utsökt middag beståendes av varmkorv och potatismos tillagad på det lilla sotiga stormköket.

Kvällsdopp

Stentrappa

Bergs Slussar – Förråd (via Linköping)

Dagstripp: 54,25 km
Medelhastighet: 14,2 km/t
Total tid: ca. 3 tim. 49 min.
Topphastighet: 44,8 km/t (Anna)

Dagens tips: Vill man slippa cykla runt hela Roxen och istället ägna sig åt kvalitetscykling längs Göta Kanal kan man få skjuts över sjön med Cykelbåten.

 
KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Bergs Slussar - Förråds Säteri

laddar karta - vänligen vänta...

Förråd: 58.502664, 15.809326
Berg: 58.491640, 15.528290
Linköping: 58.410807, 15.621373
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Förråd
Förråd säteri, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Berg
Bergs slussar, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Linköping
Linköping, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet