Reservhuvudstaden

GÖTA KANAL (etapp 5) På morgonen möttes vi av ett grått dis och temperaturen hade sjunkit några grader. Vi tog som vanligt ett morgondopp innan frukosten. Vattnet i den stora bergssjön (Unden) var kristallklart och iskallt. Per simmade ut och sjönk snopet ner en meter under ytan. Den ljusa sanden på botten syntes så tydligt att han trodde han skulle bottna. Själv var jag upptagen med att betrakta ett stim rödingar som simmade kring mina vrister. Då vi huttrande efter det kalla doppet intog frukosten lättade diset och det såg ut att bli ännu en dag med klar himmel och tryckande hetta.

Vi packade ihop lägret och satte oss på cyklarna för att trampa igenom den sista lilla snutten som var kvar av Tivedens Nationalpark. Under gårdagens cykling hade vi spanat efter den kända Tivedenvargen men tyvärr verkade hoppet ute för att se en skymt av det vackra rovdjuret. Istället fick vi nöja oss med en orrtupp som med sin tyngd lyckades böja en grantopp över vägen. Och det var ju en rätt magnifik syn det också!

Kolmilor

Kolmilor

Backe upp och backe ner färdades vi mot Karlsborg. Omgivningarna växlade mellan öppna jordbrukslandskap och höglänta tallmoar. Vägarna kantades av praktfullt blomstrande dikesrenar med spelande syrsor. Med jämna mellanrum skrämde timmerbilar slag på oss genom att trycka sig förbi nära, i oförminskad hastighet, på den smala landsvägen.

Vi nådde fram till Karlsborg under tidig eftermiddag. Vi unnade oss lyxen att ta in på det centralt belägna vandrarhemmet Gula Villan. Efter incheckningen gav vi oss av mot Karlsborgs fästning på Vanäs Udde för att insupa den historiska atmosfären i de gamla kyliga stenvalven.

Carl XIV Johan lät bygga fästningen 1819 för att säkra landets suveränitet och guldreserv då Stockholm blivit en gränsstad efter att Sverige förlorat Finland till Ryssland i kriget 1808-09. Karlsborg fick med sitt geografiska läge och närheten till Göta Kanal tjäna som Sveriges reservhuvudstad. Då vi kommit ut från valven var det fortfarande stekhett ute så vi tog en promenad längs med Karlsborgs fina strandpromenad.

I kvällningen satte vi oss nedanför fästningen och åt pizza samtidigt som vi betraktade ett gäng beväringar som stoiskt gjorde volter ned i Vätterns kalla vatten.

Tivedens Nationalpark – Karlsborg (via Pellemon)

Dagstripp: 46 km
Medelhastighet: 15,6 km/t
Total tid: 2 tim. 36 min
Topphastighet: 47,1 km/t (Anna)

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Karlsborg

laddar karta - vänligen vänta...

Karlsborg: 58.531262, 14.522166
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Karlsborg
Karlsborg, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet