Genom spökstaden in i Tiveden

GÖTA KANAL (etapp 4) Vi vilade upp ett dygn hos Pers mor Birgitta och hennes make Bengt. Samtidigt passade vi på att dumpa lite onödigt bagage vi samlat på oss under resan. Bland annat t-tröjor från Augustibuller och ett badlakan ”dekorerat” med gåsskit. (Redan i Örsundsbro, första dagen på resan, lyckades vi lorta ner vårt enda badlakan på gräsmattan vid ett friluftsbad.)

På avresedagen från Väla var vi tidigt uppe. Bengts och Birgittas collie hade som vanligt väckt mig klockan fem på morgonen genom att slicka mig i ansiktet. Till frukost blev vi serverade en hel radda matnyttiga tips om hur vi skulle cykla för att komma till de rätta ställena och vilka de rätta ställena var. På vägen ner till Karlsborg, som skulle bli startpunkten för vår resa längsmed Göta Kanal, skulle vi passera Tivedens Nationalpark. Bengt övertalade oss entusiastiskt att övernatta vid sjön Unden, i hjärtat av nationalparken. Enligt Bengt skulle den stora sjön inte bara vara otroligt vacker utan även innehålla både drickbart vatten och mängder av ädelfisk.

Efter många långa avskedskramar begav vi oss av mot Porla brunn. Där skulle vi fylla på våra vattenreserver. Kunde man få bättre dricka med sig än vatten direkt från en hälsobrunn?! Vi färdades på ett virrvarr av små grusvägar som ledde oss från Bengts gård direkt till Porla.

På gårdsplanen vid Porla Brunn lastade man stora långtradare med blå vattendunkar. Vattnet i plastdunkarna såg klart och gott ut. I våra vattenkärl fanns råmaterialet. En brunfärgad vätska med en kraftig smak av järn. Men det var ju ändock brunnsvatten, vilket är höjden av klass att fylla på vattenreserven med på en cykelresa!

Porla Brunn

Per dricker hälsobrunn

Slottet

Hotellet Slottet vid Porla Brunn byggdes 1839

4204F_19_2

På den långa grusvägen från Porla mötte vi bara en enda bil. Vägen vi valt var perfekt för cykling. Tyvärr varade inte lyckan för evigt. För att passera Laxå var vi tvungna att cykla en bit på riksväg 205 där en evig karavan av timmerbilar och långtradare tvingade ut oss på den tunna asfaltremsan utanför markeringarna. En riktig pulshöjare. Väl i Laxå andades vi lättat ut och provianterade i ortens enda matvarubutik.

Efter Laxå var det raka vägen mot Tiveden. Det var bara ett litet samhälle till att passera innan vi kunde inta den väldiga nationalparken. Villasamhället Röfors visade sig vara lika ödsligt som Tiveden. Under tystnad gled vi igenom spökstaden. Tomma svarta fönster stirrade mot oss. På de små grästäpporna framför villorna hade manshöga tistlar tagit över. Vi passerade en liten igenbommad butik med neddragna persienner överdragna med ett tjockt lager damm. Ett övergivet samhälle som entréport till den stora nationalparkens orörda natur.

Tiveden bjöd på flera kilometer ödslig landsväg. Stora sprickor bredde ut sig i asfalten som ett nät av ådror. Luften över vägen dallrade av hettan. Två svettiga cyklister betraktades tyst av invånarna i det vildvuxna landskapet.

 

Gourmetkocken i Tiveden

Gourmetkocken i Tiveden

Då vi kom fram till den omtalade sjön hade det hunnit bli skymning. Längsmed sjön fanns det gott om rastplatser och ett tiotal tyska husbilar hade hunnit före oss. Vi fann en äng i avskildhet att slå läger på. Efter ett svalkande kvällsdopp och middag tillagad på det lilla stormköket började vi slå upp tältet. Detta var andra gången på resan som vi anfäktades av miljontals mygg. Belöningen kom då vi kommit in i tryggheten och lyssnade till myggornas symfoni från insidan av tältets myggnät. Vi såg ut mot sjön som färgats rosa av solnedgången. Myggsymfonin ackompanjerades av storlommens klagande sång.

Hallsberg-Tivedens Nationalpark (via Porla Brunn, Laxå och Röfors)

Dagstripp: 78,3 km
Medelhastighet: 17,4 km/t
Total tid: 4 tim. 29 min
Topphastighet: 40,6 km/t (Per)

Dagens goda råd: Proviantera alltid i den ort som ser störst ut. Sedan kan det vara för sent.

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Tiveden

laddar karta - vänligen vänta...

Hallsberg: 59.041438, 14.868279
Porla Brunn: 59.027703, 14.663229
Laxå: 58.982690, 14.622890
Röfors: 58.935830, 14.637040
Unden: 58.830094, 14.546156
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Hallsberg
Hallsberg, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Porla Brunn
Porla brunn
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Laxå
Laxå, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Röfors
Röfors, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Unden
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet