Ormvråken

Del 3/3

GÖTA KANAL (etapp 3) Det blev ingen simtur i vallgraven runt Örebros slott. Vi kan skylla på att klockan började bli mycket och det var en bra bit kvar till Hallsberg. Eller att vi var för fega.

Från Örebros norra utkanter till de södra tog det en hel evighet. Med blotta förskräckelsen lyckades vi pricka rätt väg mot Väla. Vägarna i utkanten av stan var som ett virrvarr och kartan vi begagnade oss av kunde ha varit mer detaljerad.

Planen att komma fram till middagen såg ut att gå om intet. En otålig Birgitta ringde till Per med jämna mellanrum.  ”När kommer ni? Middagen är klar!” Enligt kartan hade vi åtminstone tre mil framför oss. Per som inte ville göra sin mor besviken svarade varje gång ”Vi är snart framme!” Vilket, ju längre kvällen led, tycktes väcka mest irritation.

Solen hade färgats röd och vi gled i behaglig takt på slingriga asfalterade småvägar i det fagra åkerlandskapet. Middagen var redan kall så det var lika bra att ta det lugnt och njuta av landskapet och den varma kvällssolen. Någon mil innan Väla svängde vi av på en grusväg som inleddes av en skön nerförsbacke.

Närkeslätten

Då kom explosionen.

Per hade fått punktering. Irriterad hoppade han av cykeln för att inspektera skadan.  Han drog ut en rosentagg ur däcket.  Det var bara att lasta av hela packningen och vända upp-och-ner på cykeln och börja laga. Jag förslog slangbyte men Per ville spara slangen till eventualiteter längre fram. Vi var ju ändå så nära målet så det skulle nog hålla. När han äntligen var klar hade den rödfärgade kvällen förvandlats till en blåtonad skymning. Han surrade åter fast den överfyllda cykelväskan över pakethållaren och så trampade vi vidare. Efter att ha cyklat cirka åtta hundra meter hör vi ett långt utdraget tjut. Per tittar upp i luften och utropar ”Åh, en ormvråk!”.  Men ingen ormvråk syntes till. Efter ett par meter till upptäcker Per att han cyklar på fälgen.  Fantastiskt vilka ljud en trasig cykelslang kan uppbåda!

Tappert och med stort tålamod upprepade Per hela proceduren. Fast den här gången unnade han sig lyxen med en helt ny slang. När han lastat på cykelväskan igen var det becksvart. Hans mor och styvfar ringde nu ihärdigt och frågade om de inte skulle hämta upp oss. Pers envisa stolthet sa honom att det skulle vara ett stort nederlag att åka snålskjuts den sista biten, trots två punkteringar. Han vägrade ta emot hjälp och Bengt började bli arg. Vi cyklade vidare i mörkret med en viss oro över vad vi hade att vänta.

Då vi äntligen kom fram möttes vi av en skrattande och lättad Birgitta. Bengt hade åkt iväg med bilen för att leta efter oss men hade åkt åt fel håll då han trodde vi skulle komma från Hallsberg. Middagen som hade värmts upp åtskilliga gånger under kvällens gång inmundigades till slut kall. Men den var himmelsk. När vi var klara och skulle gå och lägga oss kom Bengt hem. Han frammanade ett något ansträngt leende och sa att det var bra att vi kommit hem helskinnade i alla fall. ”Här ute kör de som idioter!”

Lindesberg-Väla/Hallsberg (via Vedevåg, Frövi och Örebro)

Dagstripp: 112,4 km
Medelhastighet: 16,8 km/t
Total tid: 6 tim. 40 min
Topphastighet: 37,4 km/t (Per)

Dagens lärdom: Snåla inte med extraslangar.

icon-car.pngKML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Hallsberg

laddar karta - vänligen vänta...

Hallsberg 59.040908, 14.957886

 

%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet