Där skogen tar slut

DEL 2/3

GÖTA KANAL (etapp 3)För att slippa biltrafik drog vi upp färdvägen längsmed en liten grusväg genom en tät granskog. Efter några kilometer började vi fundera på om den verkligen skulle leda någon vart. Vägens skick blev oroväckande sämre ju längre in i skogen vi kom. Vi skumpade fram på en grusväg av makadam med en sträng av gräs i mitten som blev bredare och bredare. Till slut kom vi fram till de enda hus som fanns utsatta på kartan längs med denna rutt. En kvinna stod och hängde tvätt utanför ett av husen. Hon tittade på oss som om hon aldrig sett folk förut. Vi trampade snabbt förbi (stället kändes pinsamt privat) och fortsatte några hundra meter till i den täta trollskogen. Så med ens upphörde skogen och den lilla grusvägen. Utan någon som helst förvarning befann vi oss plötsligt i detta brutala industrilandskap…

4004F_25_2

 

4204F_01_2

Kontrasterna kan vara fantastiska då man färdas på det finmaskiga nät av småvägar som sträcker sig över Sverige.

Vår färd mot Örebro fortsatte genom skogar och över fält, förbi idylliska små gårdar och ett kvinnofängelse (Hinseberg). Vi trampade svettandes fram under den stekheta solen. Vi höll ständigt utkik efter vattendrag att svalka oss i. Men sedan vi lämnat Bergslagen och närmade oss Närke blev det tunt med åar och sjöar. Den enda sjö som korsade vår väg visade sig vara kantad av sankmark och meterbreda vassruggar. Det är ingen överdrift att säga att avsaknaden av badmöjligheter var total. Vi hade lovat vid ån vi svalkade oss i utanför Lindesberg, att bada oss ner till Hallsberg. Ett löfte som visade sig svårt att hålla.

Eftersom det bara var lite drygt elva mil till målet och vattenreserven var utökad till två stycken tvålitersdunkar cyklade vi på i lugn behaglig takt. Vi bestämde oss för att vi kunde kosta på oss att kika på lite sevärdheter längs med vägen nu när det inte var någon Desmond Dekker som piskade på oss. Dessutom hade vi nybryggt kaffe och hembakade kanelbullar som väntade på oss vid destinationsorten. För att inte tala om en dusch och en varm säng.

Första stoppet var ett bruk där vi passade på att äta en kombinerad lunch och middag. Per älskar att läsa informationsskyltar så det tog oss ett bra tag att beta av den sevärdheten.

Solen hade ställt sig aningens för långt åt väst för att den där trivsamma makliga takten skulle kunna återupptas efter pausen. Vi pinnade på mot Örebro. Under eftermiddagen höll värmen i sig så vi höll fortfarande utkik efter någonstans att bada. Inte förrän i Örebro såg vi en skylt med en lockande badsymbol. Men det visade sig vara ett inomhusbad. Det kändes lite för ambitiöst så vi cyklade vidare. Då vi kom till de centrala delarna av staden tog vi ett ärevarv runt slottet. Vattnet i vallgraven såg förföriskt svalkande ut…

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Örebro

laddar karta - vänligen vänta...

Frövi: 59.474721, 15.342944
Lindesberg: 59.597698, 15.222911
Örebro: 59.273328, 15.215340
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Frövi
Korsnäs AB, Fröviforsvägen, Frövi, Sweden
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Lindesberg
Lindesberg, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Örebro
Örebro slott, Örebro, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet