Fricamping i Strömsholm

DEL 2/2

GÖTA KANAL (etapp 1) Efter att ha tömt det sista av vätskeförrådet trampade vi vidare ytterligare ett par mil. Nu hade solen börjat sjunka och den småkyliga ångan från de omgärdande fälten gav svalka. Törsten var dock outhärdlig. Då vi närmade oss Västerås började min bror ringa ihärdigt. Han undrade när vi skulle komma fram. Han var redan på plats i Lindesberg där festen var i full gång. Han hade fått för sig att det bara var att cykla de där tjugo milen på en eftermiddag. Han sträckte över luren till ett gäng punkare som han stiftat bekantskap med och snart följde alla vår resa och sporrade oss att komma fram så snart som möjligt.

Äntligen framme i Västerås hittade vi en kvällsöppen butik där vi köpte var sin baguette med brie och vindruvor – och dryck! Vi satt på en liten brygga invid strandpromenaden och dividerade om huruvida vi skulle hinna ta oss till Strömsholm innan det blev för mörkt för att hitta en tältplats.

Vi konstaterade snabbt att det skulle vara knivigt att hitta en fredad oas att slå upp tältet på i den gamla industristaden. Om man inte ville falla till föga och slå läger på campingplatsen förstås. Den tanken slog vi snabbt bort då det hade varit som att ge upp. Dessutom fanns det en liten strimma sol kvar i horisonten. Till Strömsholm skulle vi nog lyckas ta oss innan det blev allt för mörkt, tänkte vi.

Självfallet är den där lilla snutten på kartan avsevärt längre i verkligheten och redan halvvägs till Strömsholm började vi ångra vårt val. Solen sjönk snabbt och det dröjde inte länge förrän vi fick leta fram våra cykellampor. Då vi anlänt till Strömsholm var vi tvungna att söka efter en lämplig tältplats med hjälp av cykelbelysningen. Vi passerade de gamla anrika ryttarbanorna i mörker. Efter ett litet tag såg vi vad som liknade ett större fält som tycktes sträcka sig ner mot vattnet. Genom halvmeterhögt gräs med riktigt stora tuvor kämpade vi oss ner i riktning mot vattnet längs med ett elstängsel. Dyigt vatten klafsade kring fötterna och de alldeles för tungt lastade cyklarna sjönk ner i den våta marken. Då elstängslet äntligen upphörde, vilket tog en evighet, hittade vi en liten glänta med torrare underlag och chansade på att den även skulle vara okej i dagsljus, och inte någons tomt. Det var beckmörkt.

Vi la ut tältduken på gräset och sökte efter tältpinnarna. ”Var farao är tältpinnarna??!” Per lät minst sagt ansträngd. Medan vi letade i förtvivlan efter tältpinnarna blev vi angripna av miljoner och åter miljoner myggor. De små pinnarna var spårlöstförsvunna. Efter en kvarts febrilt letande började vi misströsta. Det var bara att krypa in under den platta tältduken och försöka klara natten. Och det snabbt, innan vi blev totalt åderlåtna av de små blodsugarna. ”AJ!” Jag klev på något vasst i gräset. Tältpinnarna! Räddade. Vi satte snabbt upp tältet och flydde in. Hela tältet var fullt med mygg. Men vi lyckades oskadliggöra de flesta och efter en stunds fantiserande om alla läskiga ljud där ute i mörkret föll vi tillslut i sömn och sov ovaggade efter dagens strapatser.

Fricamping

Morgonens ljus avslöjade att vi gått längs med ett dike bredvid ett vetefält. Längre ner mot vattnet sträckte sig en vidsträckt våtmark (myggparadis). Fricamping i mörker bjuder alltid på nya perspektiv i gryningen.

På morgonen var det mängder av rysligt stora svarta spindlar på innertältet. Om jag bara hade vetat...

På morgonen var det mängder av rysligt stora svarta spindlar på innertältet. Om jag bara hade vetat…

Stockholm-Strömsholm

Dagstripp: 143 km
Medelhastighet: 18,1 km/t
Total tid: 7 tim. 54 min.
Topphastighet: 41,4 km/t

Dagens lärdom: Man ska inte inbilla sig att den där lilla korta vägsnutten på kartan är en liten kort vägsnutt i verkligheten.

 

KML-LogoFullscreen-LogoQR-code-logoGeoJSON-LogoGeoRSS-LogoWikitude-Logo
Stockholm - Strömsholm

laddar karta - vänligen vänta...

Karlbergs Pendeltågsstation: 59.339843, 18.030796
Bålsta: 59.571114, 17.531433
Ekolsund: 59.619299, 17.384920
Västerås: 59.609900, 16.544809
Strömsholm: 59.520019, 16.277018
Örsundsbro: 59.744721, 17.268620
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Karlbergs Pendeltågsstation
Start!
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Bålsta
Bålsta, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Ekolsund
Cykelleden går på en gammal banvall över sundet.
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Västerås
Västerås, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Strömsholm
Övernattning efter etapp 1
Strömsholm, Sverige
marker icon
icon-car.png Fullscreen-Logo KML-Logo
Örsundsbro
Badpaus
Örsundsbro, Sverige
%d bloggare gillar detta:
Hoppa till verktygsfältet